Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kalniete: Ieteikums sākt ES iestāšanās sarunas ar Ukrainu ir vēsturisks un taisnīgs lēmums

Eiropas Komisijas rekomendācija Eiropas Savienības (ES) Padomei sākt iestāšanās sarunas ar Ukrainu ir vēsturisks un taisnīgs lēmums, kas ES valstu vadītājiem bez kavēšanās ir jāpieņem tuvākajā sanāksmē decembrī, akcentē Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (JV).

Kā aģentūru LETA informēja politiķes padomniece Elīna Bīviņa, EP deputātes ieskatā, šis ir pirmais solis, kas ar laiku palīdzēs Ukrainai kļūt arī par NATO dalībvalsti. Kalniete arī uzsver, ka EK paziņojums ir svarīgs politiskais vēstījums Krievijai - Ukraina uz visiem laikiem ir prom no tās ietekmes.

"Ukrainas ceļš uz pilntiesīgu ES dalībvalsti ir neatgriezenisks, tās progress, ieviešot reformas, ir ievērojams," atzīmē EP deputāte.

Kalniete vienlaikus atzīst, ka Rietumvalstīm ir jāuzņemas atbildība par arvien nepietiekamu atbalstu Ukrainas bruņotajiem spēkiem karā pret agresoru. Viņa uzsver, ka vairāk nekā 20 mēnešus kopš Krievijas iebrukuma Ukrainas bruņotie spēki nav nodrošināti ar visu, kas tiem nepieciešams, lai atgūtu okupētās teritorijas un atbrīvotu simtiem tūkstošu ukraiņu no okupācijas jūga.

"Šādos apstākļos apņēmība ne tikai pretoties agresoram, bet arī veidot jaunu, demokrātisku, izturīgu ukraiņu tautu, ir vēl vairāk apbrīnojama," norāda deputāte.

LETA jau rakstīja, ka Eiropas Komisija (EK) trešdien ieteikusi uzsākt ar Ukrainu sarunas par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES), neskatoties uz nepilnībām korupcijas apkarošanā un nepietiekamu tā dēvēto oligarhu ietekmes ierobežošanu.

Pirms pirmās sarunu kārtas jāpabeidz šajās jomās nepieciešamās reformas, kā arī jāgarantē nacionālo minoritāšu tiesību aizsardzība, paziņojusi EK.

Ukrainas valdība demonstrējusi ievērojamu institucionālā spēka, apņēmības un funkcionēšanas spēju līmeni, norādīja EK.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka EK ieteikums sākt oficiālas sarunas ar Ukrainu par dalību ES ir pareizais solis Kijivai un Eiropai.

"Šodien Ukrainas un visas Eiropas vēsture ir spērusi pareizo soli," paziņoja Zelenskis. "Mūsu valstij jābūt Eiropas Savienībā."

EK prezidente Urzula fon der Leiena preses konferencē pavēstīja, ka ukraiņi dziļi reformējuši valsti pat kara laikā.

"Ukraina ir pabeigusi vairāk nekā 90% no nepieciešamajiem pasākumiem, ko mēs izklāstījām savā pagājušā gada ziņojumā," uzsvēra Leiena.

Viņa norādīja, ka Ukraina ir panākusi progresu tieslietu sistēmas reformā, Augstākās tiesu padomes locekļu atlasē, korupcijas apkarošanas programmā, cīņā pret naudas atmazgāšanu, oligarhu ietekmes uz valsts politiku ierobežošanā, jaunā likuma par plašsaziņas līdzekļiem apstiprināšanā un nacionālo minoritāšu aizsardzības jomā.

EK rekomendēja sākt iestāšanās sarunas arī ar Ukrainas kaimiņvalsti Moldovu.

Attiecībā uz Gruziju EK rekomendējusi to oficiāli atzīt par kandidātvalsti, kad tā būs novērsusi trūkumus, arī attiecībā uz korupcijas apkarošanu, kā arī nepilnības vēlēšanās.

Tas nenozīmē, ka iestāšanās sarunas ar Tbilisi tiks sāktas drīz.

Gruzijai būs jāīsteno vēl vairāk reformu, līdz tas varēs notikt.

Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili trešdien pauda gandarījumu par Briseles ieteikumu piešķirt viņas valstij kandidātvalsts statusu.

"Es priecājos kopā ar Gruzijas tautu un atzinīgi vērtēju ES Komisijas pozitīvo ieteikumu piešķirt kandidātvalsts statusu," pavēstīja Zurabišvili.

Zurabišvili aicināja gruzīnus trešdienas vakarā pulcēties uz proeiropeisku mītiņu pie prezidenta pils Tbilisi, "lai vēlreiz pateiktu, ka mūsu nākotne nav ar Krieviju".

Premjerministrs Iraklijs Garibašvili paziņoja, ka "es apsveicu ikvienu Gruzijas pilsoni ar šodienas vēsturisko uzvaru un atzīšanu".

"Mēs esam ieguvuši statusu, ko Gruzijas tauta bija pelnījusi," viņš teica televīzijas uzrunā.

Leiena paziņoja, ka Briseles rekomendācijas sniegtas ar nosacījumu, ka Gruzijas valdība veiks reformas, "kas atspoguļo lielākās daļas tās pilsoņu patiesos centienus pievienoties Eiropas Savienībai".

Dalība Eiropas Savienībā un NATO ir nostiprināta Gruzijas konstitūcijā, un saskaņā ar sabiedriskās domas aptaujām to atbalsta vairāk nekā 80 % valsts iedzīvotāju.

Ukraina pieteikumu dalībai ES iesniedza pagājušā gada sākumā, tūlīt pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma, un jau pagājušā gada jūnijā tā tika atzīta par oficiālu ES kandidātvalsti.

Tad Kijivai tika iesniegts reformu saraksts septiņās prioritārajās jomās, kas jāīsteno pirms iestāšanās sarunu uzsākšanas.

Par iestāšanās sarunu uzsākšanu, pamatojoties uz EK ziņojumu, galīgais lēmums pieņemams dalībvalstu līderiem decembrī paredzētajā samitā.

Nav garantiju, ka dalībvalstis pieņems vienprātīgu lēmumu. Ungārija un Slovākija ir īpaši vēsas attiecībā uz Ukrainas vēlmi pievienoties ES.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits