Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Itālijā notiesātajam komunistu teroristam atkal draud izraidīšana no Brazīlijas

Bijušajam kreiso ekstrēmistu teroristu grupējuma dalībniekam Čezārem Batisti, kuram Itālijā piespriests mūža ieslodzījums par četrām slepkavībām, atkal draud izraidīšana uz dzimteni, jo Brazīlijas tiesa atstājusi spēkā spriedumu, ar kuru viņš atzīts par vainīgu viltotas pases izmantošanā.

Tiesa noraidīja Batisti apelāciju, un viņa lieta tagad tiks nodota Tieslietu ministrijai, kas lems par viņa iespējamo izdošanu Itālijai, aģentūrai AFP pavētīja tiesas pārstāve. "Teorētiski likums prasa, lai ikviens ārvalstnieks, kas Brazīlijā ieceļojis ar viltotu pasi, tiktu izraidīts. Batisti pats atzina, ka zīmogi viņa pasē ir viltoti, tāpēc viņa apelācija noraidīta," sacīja tiesas pārstāve. "Tomēr viņam Brazīlijā piešķirts politiskais patvērums. Tiesas spriedums tiks nodots Tieslietu ministrijai, kas to izšķirs."

Šobrīd 58 gadus vecais Batisti Itālijā 1993.gadā aizmuguriski atzīts par vainīgu vairākās pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados izdarītajās slepkavībās. Batisti savulaik bija kreisi radikālā bruņotā grupējuma "Bruņotais proletariāts par komunismu" loceklis. Viņš aizmuguriski atzīts par vainīgu cietumsarga, pretterorisma vienības īpašā izmeklētāja, kāda miesnieka un juveliera noslepkavošanā.

Pēc izbēgšanas no Itālijas cietuma 1981.gadā Batisti dzīvoja trimdā Francijā un kļuva par veiksmīgu detektīvromānu rakstnieku. Kad Francija grozīja likumus, kas aizsargāja viņu un citus bijušos ārvalstu teroristus, Batisti 2004.gadā ar viltotu pasi ieradās Riodežaneiro.

2010.gadā Riodežaneiro tiesa viņam piesprieda divu gadu cietumsodu par viltotas pases izmantošanu, taču 2010.gada 31.decembrī, tieši pirms amata atstāšanas, toreizējais Brazīlijas prezidents Luišs Inasiu Lula da Silva piešķīra bijušajam teroristam politisko patvērumu.

2011.gada jūnijā Brazīlijas Augstākā tiesa noraidīja Itālijas prasību par Batisti izdošanu, un viņš tika atbrīvots no ieslodzījuma, kurā atradās četrus gadus, kamēr vilkās Romas prasības izskatīšana. Kā toreiz atzina tiesa, Lulas lēmums neizdot Batisti Itālijai un ļaut viņam palikt Brazīlijā neesot pretrunā abu valstu noslēgtajam līgumam par noziedznieku izdošanu.

Tiesas spriedums izpelnījās asu Romas nosodījumu, un toreizējās Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni pauda dziļu nožēlu par Batasti atbrīvošanu un paziņoja, ka Roma šo lēmumu apstrīdēs starptautiskajā tribunālā Hāgā.

Savukārt toreizējā Itālijas jauniešu ministre Džordžija Meloni norādīja, ka "Brazīlijas Augstākās tiesas lēmums neizdot tādu noziedznieku kā Batisti, gluži tāpat kā toreizējā prezidenta Lulas lēmums, jau kārtējo reizi uzskatāms par pazemojumu viņa upuru ģimenēm". Tomēr tagad tiesas pārstāve atzina, ka jaunākais spriedums Batisti lietā varētu situāciju mainīt. Vienlaikus viņa norādīja, ka Batisti šo spriedumu var vēl pārsūdzēt. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits