Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Grupa Pussy Riot iesūdz Krieviju Eiropas Cilvēktiesību tiesā

Divas ieslodzītās pankgrupas "Pussy Riot" dalībnieces iesūdzējušas Krieviju Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), prasībā norādot, ka Krievija pārkāpusi viņu vārda brīvību, kā arī tiesības uz taisnu tiesu, ceturtdien pavēstīja advokāte Irina Hrunova.

"ECT ir nosūtīta sūdzība par Eiropas Cilvēktiesību konvencijas pārkāpumiem, kurus izdarījusi viņām spriedumu pasludinājusī tiesa," sacīja advokāte, kas pārstāv Nadeždu Tolokoņņikovu un Mariju Aļohinu - aktīvistes, kas par "panku lūgšanas" akcijas "Dievdzemdētāja, padzen Putinu!" sarīkošanu pērn Maskavas pareizticīgo katedrālē tagad izcieš cietumsodu.

Izturēšanās pret jaunajām sievietēm apcietinājumā pielīdzināma spīdzināšanai, norādīja Hrunova.

"Cilvēkiem, kuru likteni izšķīra tiesa, kam bija jākoncentrē uzmanība uz procedūru, nebija pieejama tualete, ūdens un silts ēdiens," sacīja advokāte.

Gatavojot lietu ECT, Hrunova sadarbojusies ar bulgāru advokātu Jonko Gozevu, kuru viņa raksturoja kā "nozīmīgu Eiropas tiesību speciālistu".

Dokumentā "Nadežda Tolokoņņikova un Marija Aļohina pret Krieviju" ir 355 lappuses.

Aktīvistes pieprasa tiesu atzīt, ka Krievija pārkāpusi virkni tiesību, arī vārda brīvību, tiesības uz personas neaizskaramību, taisnīgu tiesu, kā arī ka pārkāpts spīdzināšanas aizliegums.

Prasībā pretenzijas izteiktas kā pret spriedumu, tā arī pret apstākļiem ieslodzījumā.

Prasības iesniedzējas norāda - tiesas galvenais arguments, ka pankgrupas uzstāšanās dievnamā bijis mēģinājums aizskart ticīgo jūtas, ir aplams.

Akcija bija mākslinieciska uzstāšanās, kuru ir jānovērtē Krievijā pastāvošās politiskās situācijas ietvaros, skaidro aktīvistes.

Prasības autores norāda, ka izejas punkts "Pussy Riot" izveidošanai bijis 2011.gada 24.septembris, kad prezidents Dmitrijs Medvedevs paziņoja, ka atsakās no atkārtotas kandidēšanas uz valsts galvas amatu par labu Vladimiram Putinam.

Skandalozā akcija Maskavas dievnamā bijusi reakcija uz Krievijas Pareizticīgās baznīcas patriarha Kirila 2012.gada februārī publisko apliecināto atbalstu Putina kandidēšanai uz prezidenta krēslu.

"Vienīgi reaģējot uz šo paziņojumu, meitenes sāka gatavoties kārtējai politiskajai akcijai. Tika pārdomāti simboli, precīzs darbības plāns un vārdi dziesmai, kuru rezultātā atzina par ticīgo jūtas aizskarošu," teikts dokumentā.

Prāvas laikā apsūdzētās turētas cilvēka cieņu pazemojošos apstākļos - "akvārijā", kas "automātiski radīja tēlu, ka viņas neapšaubāmi ir vainīgas".

Viņām faktiski liegtas iespējas sazināties ar advokātiem, normāli gulēt un ēst. Apsūdzētās katru dienu uz tiesu vestas ar pārpildītu "melno bertu".

Sūdzībā nekas nav teikts, cik lielu kompensāciju par šīm ciešanām prasības iesniedzējas vēlas saņemt.

"Daudz svarīgāk ir, lai tiesa atzīst mūsu nevainību, bet Krievijas Federāciju - par vainīgu cilvēktiesību pārkāpumos", norāda aktīvistes.

Jau vēstīts, ka pērn 21.februārī piecas "Pussy Riot" dalībnieces Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja "panku lūgšanu" "Dievdzemdētāja, padzen Putinu!".

Akcijas dalībnieces uzskrēja uz paaugstinājuma līdzās baznīcas ikonostasam, kur pārkrustījās, metās ceļos un lēkāja, līdz viņas no turienes aizdzina baznīcas darbinieki.

Maskavas tiesa augustā piesprieda trim pankgrupas dalībniecēm - Nadeždai Tolokoņņikovai, Marijai Aļohinai un Jekaterinai Samucevičai - divu gadu cietumsodu, atzīstot apsūdzēto vainu huligānismā, kas motivēts ar reliģisko naidu.

Izskatot apelācijas prasību 10.oktobrī, Maskavas tiesa Samucevičai iepriekš piespriesto reālo cietumsodu aizstāja ar nosacītu sodu un lika viņu atbrīvot tiesas zālē. Abām pārējām akcijas dalībniecēm tām iepriekš piespriestais sods tika atstāts spēkā.

Vēl divas "Pussy Riot" dalībnieces, kuru vārdi publiski netiek atklāti, esot aizbēgušas no Krievijas.

Aļohina sodu izcieš cietumā Permā, bet Tolokoņņikova - Mordvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits