Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Grieķija informē ES, NATO un ANO par Turcijas draudiem

Grieķija ir informējusi Eiropas Savienību (ES), NATO un ANO par Turcijas "neizprovocētajiem draudiem" tās suverenitātei, liecina trešdien publicētās vēstules.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans saistībā ar simtgadi kopš uzvaras trīs gadu karā pret Grieķiju vairākkārt nācis klajā ar paziņojumiem, kas saturējuši atklātus draudus Atēnām.

Viņš atkārtoti apsūdzējis Grieķiju tai piederošo Egejas jūras salu "okupācijā", piedraudot, ka Turcijas armija var "kādu nakti negaidot ierasties" un "paveikt to, kas nepieciešams".

Vēstulēs, kas datētas ar 5.septembri, Erdogana izteikumi raksturoti kā nepieņemami un atklāti draudi.

"Šie Turcijas prezidenta publiskie paziņojumi runā paši par sevi. Tie ir neizprovocēti, nepieņemami un aizvainojoši Grieķijai un grieķu tautai," teikts ārlietu ministra Nika Dendija parakstītajās vēstulēs.

Erdogans, kurš atrodas pie varas jau 20 gadus, pārgājis uz ievērojami agresīvāku retoriku pirms nākamgad gaidāmajām vēlēšanām, kuras, kā tiek prognozēts, viņam šoreiz būs smagākas nekā iepriekš.

"Ja jūs, grieķi, iesit pārāk tālu, cena būs augsta," savā sestdienas runā brīdināja Turcijas prezidents, atgādinot par Izmiras ieņemšanu, kam sekoja pilsētas nodedzināšana un tās grieķu iedzīvotāju izkaušana.

Līdzīgus draudus viņš izteica arī otrdien.

Atbildot uz Ankaras apgalvojumiem, ka Grieķija prettiesiski militarizējusi tai piederošās salas, Atēnas norādījušas, ka Turcija savā krastā iepretī grieķu salām izvietojusi lielus karaflotes un sauszemes spēkus.

Grieķija apsūdz Turciju arī par regulāriem savas gaisa telpas pārkāpumiem.

Dendijs otrdien norādīja, ka turku amatpersonu izteikumi kļūst arvien skandalozāki un nepieņemamāki, brīdinot, ka Grieķijas armija ir atbilstoši sagatavota, lai aizstāvētu savu tēvzemi.

Abas valstis jau gadiem ilgi konfliktē par jūras robežām un tiesībām veikt dabasgāzes iegulu izpēti Egejas jūrā un Vidusjūras austrumdaļā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits