Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Fransuā Olanda uzvara Francijā iedvesmo kreiso spēku līderus visā Eiropā

Nost ar taupību - savā uzvaras runā paziņoja Francijas jaunais prezidents sociālists Fransuā Olands, kurš svētdien notikušajās vēlēšanās ar nedaudz vairāk kā triju procentu pārsvaru uzvarēja līdzšinējo Elizejas pils saimnieku Nikolā Sarkozī, kas aizstāvēja striktus budžeta tēriņu samazināšanas pasākumus, tādējādi izpelnoties nepopularitāti franču vairākuma vidū.

«Taupība nedrīkst būt Eiropas liktenis,» sacīja F. Olands, uzrunājot savus atbalstītājus Bastīlijas laukumā Parīzē. «Jūs esat daudz vairāk nekā cilvēki, kas vēlas pārmaiņas. Jūs esat daļa no kustības, kas aktivizējas visā Eiropā un, iespējams, pasaulē.»

F. Olands, kurš kļuvis par pirmo sociālistu prezidentu Francijā kopš 1995. gada, jau savas priekšvēlēšanu kampaņas laikā paziņoja, ka negrasās turpināt N. Sarkozī ieviestos taupības pasākumus, lai samazinātu Francijas augsto budžeta deficītu un valsts parādu. Tā vietā viņš sola palielināt minimālo mēnešalgu, piemērot augstus nodokļus bagātniekiem un samazināt pensionēšanās vecumu atsevišķās profesijās strādājošajiem. Viņaprāt, šie pasākumi veicinās Francijas ekonomisko izaugsmi.

Lielu sašutumu visā Eiropā izraisījusi F. Olanda apņemšanās pārrakstīt ar lielām grūtībām izstrādāto Eiropas Savienības (ES) fiskālās disciplīnas līgumu, lai tajā iekļautu pasākumus ES ekonomiskās izaugsmes veicināšanai.

Vācijas kanclere Angela Merkele, kura kopā ar N. Sarkozī panāca vienošanās apstiprināšanu 25 ES dalībvalstīs, pirmdien paziņoja, ka ar «atplestām rokām» sveiks F. Olanda ierašanos vizītē Vācijā, un pauda pārliecību, ka abi līderi spēs sastrādāties. Tomēr A. Merkele noraidīja iespēju veikt izmaiņas ES fiskālās disciplīnas līgumā. «Galvenās diskusijas ir par to, vai mēs atkal īstenosim izaugsmes programmas uz parāda rēķina vai ieviesīsim izaugsmes programmas, kas ir ilgtspējīgas un balstās uz valstu konkurētspēju,» viņas teikto citē BBC.

Tikmēr kreisā flanga politiķi visā Eiropā ar ovācijām sveikuši F. Olanda uzvaru. Vācijas lielākā opozīcijas spēka Sociāldemokrātiskās partijas līderis Zigmārs Gabriēls uzskata, ka F. Olanda triumfs pierāda, ka «A. Merkeles un N. Sarkozī politika ieveda Eiropu dziļā krīzē», raksta The New York Times. «Šī uzvara mainīs ne tikai Franciju, bet beidzot palīdzēs Eiropai doties citā virzienā,» sacīja Z. Gabriēls.

Spānijas Sociālistu partijas vadītājs Alfredo Peress Rubakalba paziņoja, ka F. Olanda uzvara «atklāj jaunu ēru un lielas cerības Eiropai». Bet britu Leiboristu partijas līderis Eds Milibands domā, ka Francijas prezidenta vēlēšanas ir «parādījušas kreiso spēku spēju dot cerību un uzvarēt vēlēšanas ar vīziju par labāku, daudz vienlīdzīgāku un taisnīgāku pasauli».

N. Sarkozī, kurš vēlēšanās ieguva 48,4% balsu, atzina sakāvi un novēlēja veiksmi jaunajam prezidentam. «F. Olands ir Francijas prezidents, un viņš ir jāciena,» paziņoja N. Sarkozī, kurš, visticamāk, pametīs politiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits