Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Francijas varasiestādes brīdina: Makrona dokumentu izplatīšana ir kriminālnoziegums

Francijas varasiestādes sestdien brīdināja, ka hakeru nopludināto Francijas prezidenta kandidāta Emanuēla Makrona kampaņas iekšējo dokumentu izplatīšana ir kriminālnoziegums.

Vēlēšanu komisija tikās pēc Makrona komandas piektdienas paziņojuma, ka tā kļuvusi par "plaša un koordinēta hakeru uzbrukuma mērķi".

"Krāpnieciskā ceļā iegūto un, visticamāk, ar nepatiesu informāciju sajaukto datu izplatīšana var tikt klasificēta kā kriminālnoziegums," teikts komisijas paziņojumā.

Makrona komanda nosodījusi hakeru uzbrukumu viņa kampaņai, kad internetā piektdienas vakarā tika publicēti kampaņas iekšēji dokumenti pirms svētdien paredzētās prezidenta vēlēšanu otrās kārtas.

Centriskā kandidāta komanda sašutusi paziņoja, ka tūkstošiem e-pasta vēstuļu, grāmatvedības dokumentu un citu materiālu publicēšana bija mēģinājums panākt "demokrātijas destabilizāciju, līdzīgu tai, kāda tika redzēta pēdējās prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā ASV".

Dokumenti tika izplatīti sociālajos medijos neilgi pirms pusnakts, un Makrona palīgi nosauca šo noplūdināšanu par "bezprecedenta [gadījumu] Francijas vēlēšanu kampaņā".

Makrona komanda paziņoja, ka šie dokumenti tika nozagti pirms vairākām nedēļām, kad notika ielaušanās vairāku Makrona partijas En Marche (Uz priekšu) amatpersonu personīgajos un darba e-pastos. Tas bija viens no "intensīviem un atkārtotiem" kiberuzbrukumiem Makronam, kas notikuši kopš viņa kampaņas sākuma.

"Ir skaidrs, ka visi hakeru uzbrukumā iegūtie dokumenti ir likumīgi un parāda prezidenta vēlēšanu kampaņas normālu funkcionēšanu," teikts Makrona palīgu paziņojumā.

Interneta vietne WikiLeaks ievietoja tviterī saiti uz šo dokumentu krājumu, paziņojot, ka tā nav atbildīga par šo noplūdi, bet "pēta" daļu no šiem dokumentiem, kuru kopējais apjoms ir apmēram deviņi gigabaiti.

Tviterī drīz kļuva populāra mirkļbirka (haštags) #MacronLeaks.

Piektdien bija prezidenta vēlēšanu kampaņas pēdējā diena. Tajā publicēti sabiedriskās domas aptauju rezultāti rāda, ka Makrons vēlēšanu otrajā kārtā uzvarēs, saņemot 62% balsu, bet viņa galēji labējā sāncense Marina Lepena iegūs 38% balsu.

Top komentāri

Hakeris
H
Pilnīgi kā vecajā anekdotē par Brežņevu. Ja kāds pasaka, ka Brežņevs ir muļķis, tad ir jāsoda pēc diviem pantiem: par prepadomju propagandu un par valsts noslēpuma izpaušanu. Šajā gadījumā gan nav nekāda noslēpuma, ka Makrons ir pediņš (ne tikai labajā, bet arī sliktajā šī vārda nozīmē - nav vīrietis, bet liberālā lupata bez gribas) un Rotšildu ieliktenis.
ha-ha-hā
h
Nobijušies, ka franči uzzinās patiesību par Makronu :))) Vai zināt patiesību ir noziegums? Vai izplatīt patiesību ir noziegums? Kāpēc varas iestādes tā nebrīdināja, kad mediji izplatīja nelikumīgi iegūtos vai nelikumīgi noplūdinātos datus no Fijona tiesvedības?
demo
d
Fijona dokumentu izplatīšana nebija kriminālnoziegums, bet Makrona dokumentu izplatīšana ir kriminālnoziegums. Demokrātija, jedrītvaikociņ.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits