Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +25 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Francijā mēnesi pirms prezidenta vēlēšanām teju puse nezina, par ko balsot

Francijā četras nedēļas pirms prezidenta vēlēšanām, ko saista ar populisma iespējamu nostabilizēšanos un arī norādēm visas Eiropas Savienības attīstībai nākotnē, un 43% vēlētāju nav izlēmuši, par ko balsot, tādējādi demonstrējot "bezprecedenta nenoteiktību vēlēšanu vēsturē", vēsta AFP.

Prezidenta vēlēšanu kandidātu reputācijai kaitē dažādi apstākļi. Fransuā Fijona reitings noslīdējis pēc tam, kad atklāti fakti, ka viņa sieva Penelope un divi bērni fiktīvi nodarbināti parlamentā, desmit gadu laikā gūstot ap 700 000 eiro, tāpat viņus vaino dokumentu viltošanā. Fijona sieva saistībā ar apsūdzībām par fiktīvo strādāšanu otrdien stājas tiesas priekšā, un uzsver, ka viņi savu darbu veikuši godam.

Fijons šīs apsūdzības nosaucis par nomelnošanas kampaņu un raganu medībām, ko organizējot pašreizējais prezidents Fransuā Olands. Pēc Fijona teiktā, Francijā likumdošana neliedz likumdevējiem nodarbināt savus ģimenes locekļus. Līdz ar to viņš atteicies no domas, ka varētu izstāties no cīņas par Francijas prezidenta amatu, ja tiesa radīs argumentus viņa ģimenes sodīšanai.

Kritikas devu Fijonam veltījusi arī galēji labējās Nacionālās frontes līdere Marina Lepēna, kura paudusi, ka Fijons pretēji paša uzturētajam tēlam "ļoti mīl naudu".

Tomēr svarīgi piebilst, ka Lepēnai līdz ar kritiku par politisku saišu veidošanu ar Krieviju pašai tiek pārmesta Eiropas Parlamenta līdzekļu neatļauta izmantošana.

Tāpat viņa kritizējusi vienu no vadošajiem Francijas prezidenta amata kandidātiem bijušo ekonomikas ministru centristu Emanuelu Makronu par pakļaušanos privātajām un korporatīvajām interesēm. Arī Markons iepriekš piedzīvojis nomelnojošo kampaņu.

Saskaņā ar aptauju rezultātiem vēlēšanu pirmajā kārtā 23.aprīlī visvairāk balsu saņems Lepena un Makrons, kuriem būs jāsacenšas vēlēšanu otrajā kārtā 7.maijā, kad Makronam prognozēta viegla uzvara.

Labējā spārna kandidātu Lepenas un konservatīvā Fijona potenciālie vēlētāji ir stabilāki savā izvēlē nekā Makrona atbalstītāji, kā arī vadošo kreisā spārna kandidātu sociālista Benuā Amona un kreisā ekstrēmista Žana Lika Melanšona atbalstītāji.

60% Lepenas un 57% Fijona atbalstītāju ir izdarījušu galīgo izvēli par savu kandidātu, salīdzinot Makronam šādu atbalstītāju ir 47%, Melanšonam - 44%, bet Amonam - 40%, konstatēts aptaujā.

Top komentāri

Valdis
V
Lai balso par Vējoni, iesākumā bish ierauj tikai. Un aiziet, aiziet...
Nu ja
N
Frančiem ir grūti laiki ,nav godiga kandidāta prezidontos,Visi ir grekojuši,Bez grēka bija tikai Jēzus Kristus . NU TAD vajag atrast miljardieri kuram par alfa nav vajadzīga,vai bonda ,kuram ari neko nevajag,jo pierādīs pie tādas dzīves. Bet ta visi pārējie cilvēki un es un mēs visi ir kaut kāda veida grekojuši.
Ja pie varas sarkana kuņa raujas,
J
kā gan tad lai zin? Par to drausmīgo bābu kāda neliela pāris simtu banda varbūt gatava balsot, bet tie divi no Lje Peņas tik noķengāti, ka tauta vairs nezin, kur atsperties.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits