Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks
7. maijā notiks Francijas prezidenta vēlēšanu otrā kārta

Frančiem jāsaka galavārds

Mēnešiem ilgušās Francijas prezidenta vēlēšanu cīņas tuvojas noslēgumam. To kulminācija būs svētdien, kad miljoniem franču pie balsošanas urnām izdarīs izvēli par labu vienam no diviem atlikušajiem kandidātiem – galēji labējai Marinai Lepenai vai centriskajam liberālim Emanuēlam Makronam.

Tā būs arī izšķiršanās par krasi atšķirīgu Francijas nākotnes kursu. Makrons uzskata, ka Francija var būt spēcīga un ietekmīga valsts, tikai esot Eiropas Savienībā (ES) un NATO. Turpretī Lepena plaukstošu un zeļošu Franciju redz ārpus eiroatlantiskās kopienas.

Vēlēšanu pirmajā kārtā pirms divām nedēļām uzvarēja bijušais ekonomikas ministrs E. Makrons, kurš vada tikai pirms gada dibināto centrisko politisko kustību En Marche! (Uz priekšu!). Par viņu un otrajā vietā finišējušo partijas Nacionālā fronte bijušo līderi Lepenu kopā nobalsoja tikai nedaudz vairāk par 45% vēlēšanās piedalījušos pilsoņu. Trīs tuvākie sekotāji kopā saņēma aptuveni tikpat daudz balsu. Balsojuma rezultāti uzskatāmi apliecināja sabiedrības sašķeltību un neapmierinātību ar pašreizējo situāciju valstī.

ES trešā lielākā tautsaimniecība joprojām nav atkopusies no globālās krīzes – Francijas ekonomiskā izaugsme stagnē, un bezdarba līmenis ilgstoši pārsniedz 10%. Valstī jau kopš 2015. gada novembra spēkā ir ārkārtas stāvoklis, jo vairākos teroristu sarīkotajos uzbrukumos Francijā ir nogalināti vairāk nekā 230 cilvēku. Varasiestādes nav spējušas tikt galā ar migrantiem, kuri mitinās nelikumīgās nometnēs valsts ziemeļos un cer šķērsot Lamanša šaurumu, lai nokļūtu Lielbritānijā.

Stāvoklis valstī veicinājis iedzīvotāju neapmierinātību ar valdošo eliti un atbalstu radikāliem un populistiskiem politiķiem. Gan Makrons, gan Lepena sevi pozicionē kā autsaiderus, kuri uzvaras gadījumā sola pārveidot Franciju. Abiem tomēr ir radikāli atšķirīgs redzējums par "jauno Franciju" un tās vietu arvien neprognozējamākā pasaulē.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 3. maija, avīzē Diena!

Top komentāri

Balsojuma rezultāti
B
uzskatāmi apliecināja : "Le Pen en tête dans plus d'une commune sur deux" >>>> http://www.letelegramme.fr/dataspot/presidentielle-2017-le-nouveau-visage-politique-de-la-france-24-04-2017-11487787.php#closePopUp
Pirmais raunds
P
2017.gada vēlēšanas ir tikai pirmais raunds. Nākamais ir 2022.gadā. Ja Lepena būs guvusi tikai 35%, tad tas būs pieticīgs rezultāts (kaut arī 2002.gadā bija mazāk par 20%). Ja 40%, tad gaidīts rezultāts bez pārsteigumiem. Ja 45%, tad ļoti labs rezultāts (tiesa gan, dažās aptaujās viņai bija pat 47,5%). Vai viņa var pārsniegt 50%? Pirmie 4 kandidāti katrs ir ieguvis ap 20%. Fijona vēlētāji ir sadalījušies starp Makronu un Lepenu aptuveni uz pusēm. Ap 30% Melanšona vēlētāju arī varētu balsot par Lepenu. Melanšons aicina visus balsot ar tukšu biļetenu. Tas varētu ietekmēt tos Melanšona vēlētājus, kas bija sliekušies balsot par Makronu. Vēl bija sociālists un Dipons. Sociālista 6% balsos par Makronu. Dipona 5% balsos par Lepenu. Taisnība ir tiem, kas saka, ka kaut arī Lepenas uzvara ir maz ticama, tā tomēr ir iespējama. Laiks rādīs.
rekur
r
Par minēto problēmu ļoti labs Izraēlas politologa Gaja Behora analītiskais raksts EurAsiaDaily. Fraņči, kuri tikai tagad sāk apzināties, ka pie viņiem 8 milj. musulmaņu. 25% vidusskolnieku. Viņi nevēlās integrēties un būt fraņči. Viņi grib būt musulmaņi-arābi un galvenie valstī. To, ka šodienas Francija ir "vidēja lieluma" valsts ar milzumu iekšēju problēmu. Un neviens nezin, kā tās risināt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits