Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ES valstis aicina EK palīdzēt austrumu kaimiņiem ar vakcināciju pret Covid-19

13 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis trešdien aicinājušas Eiropas Komisiju (EK) palīdzēt bloka austrumu kaimiņvalstīm vakcinēt savus iedzīvotājus pret Covid-19.

Ārlietu ministri no Bulgārijas, Horvātijas, Čehijas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Ungārijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Rumānijas, Slovākijas un Zviedrijas nosūtījuši EK vēstuli, kurā pauž uzskatu, ka ES robežas nebūs drošas, ja ES nepalielinās atbalstu saviem tuvākajiem kaimiņiem.

"Mūsu austrumu partneri vairākos gadījumos ir atzinīgi novērtējuši ES palīdzību, kas saistīta ar Covid-19, un lūgusi paātrināt piekļuvi vakcīnai," norādīts vēstulē EK.

Eiropas Zāļu aģentūra ir apstiprinājusi izmantošanai ES divas Covid-19 vakcīnas: uzņēmuma Moderna vakcīnu un kompāniju BioNTech un Pfizer izstrādāto vakcīnu. Taču varasiestādes ES ir izpelnījušās kritiku par vakcinācijas kampaņas lēno sākumu.

EK cenšas palielināt pieejamo vakcīnas devu skaitu, bet ir saskārusies ar problēmām ražošanā.

Ārpus bloka teritorijas ES pašreiz piedāvā palīdzību ar vakcīnām Balkānos un decembrī pieņēma lēmumu atvēlēt 70 miljonus eiro, lai palīdzētu iegādāties vakcīnas.

13 ES valstu vēstulē EK aicināta piedāvāt līdzīgu palīdzību arī ES Austrumu partnerības programmas valstīm: Armēnijai, Azerbaidžānai, Baltkrievijai, Gruzijai, Moldovai un Ukrainai.

"Mēs uzskatām, ka ES jādara vairāk (..) un jāvelta līdzīga uzmanība un atbalsts arī citiem ES kaimiņiem - valstīm no ES Austrumu partnerības," teikts ārlietu ministru kopīgajā vēstulē.

EK preses pārstāvis apstiprināja, ka šāda vēstule ir saņemta, un pavēstīja, ka EK risina sarunas ar partnerības valstīm, bet plašāku informāciju nesniedza.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits