Laika ziņas
Šodien
Migla

ES reģionu pārstāvji pieņem Bērziņas izstrādāto atzinumu visu Eiropas jauniešu izglītības rezultātu uzlabošanai

Eiropas Savienības pilsētu un reģionu pārstāvji pieņēmuši Kuldīgas novada domes priekšsēdētājas Ingas Bērziņas (JV) izstrādāto atzinumu par iniciatīvu "Ceļi uz panākumiem skolā", ar kuru Eiropas Komisija iecerējusi uzlabot visu Eiropas jauniešu izglītības rezultātus, aģentūru LETA informēja Eiropas Reģionu komiteja.

Trešdien savu atzinumu Bērziņa prezentēja Eiropas Reģionu komitejas plenārsesijā Briselē. 

Atzinumā uzsvērta reģionu un pilsētu loma izglītības infrastruktūras modernizācijā, vienlīdzīgu iespēju veicināšanā un vietējiem apstākļiem pielāgotu sadarbības modeļu un risinājumu izstrādē.

Ar iniciatīvu "Ceļi uz panākumiem skolā" Eiropas Komisija mudina īstenot "visas skolas pieeju", kas paredz aktīvi iesaistīt visus skolu kopienas locekļus un ārējās ieinteresētās personas. 

Atzinumā norādīts, ka lai sasniegtu nozīmīgus mērķus, proti, samazinātu pamatprasmju apguvē tādu personu īpatsvaru, kurām ir sliktas sekmes, un novērstu izglītības un apmācības priekšlaicīgu pamešanu, izšķiroši svarīgs ir pašvaldību sniegtais atbalsts. 

Bērziņa informēja, ka pašlaik 84,3% Eiropas jauniešu ir ieguvuši vidējo izglītību un katrs piektais 15 gadus vecais iedzīvotājs nevar izpildīt pamata uzdevumus lasīšanā, matemātikā vai dabaszinātnēs.

"Kvalitatīvas un iekļaujošas izglītības un apmācības sistēmas, kas ir visiem vienlīdzīgi pieejamas neatkarīgi no izglītojamo personīgajām iezīmēm, ģimenes, kultūras un sociālekonomiskās situācijas, veido ne tikai ceļus uz panākumiem skolā, bet arī mūsu kopīgo ceļu virzībā uz sociālo kohēziju un ilgtspējīgāku ekonomiku Eiropas Savienībā. Pašvaldībām ir pienākumi skolu līmenī, un tās sniedz ieguldījumu tādu sadarbības modeļu izstrādē, kuros kopīgi ar ieinteresētajām pusēm no publiskā un privātā sektora un akadēmiskajām aprindām liels uzsvars tiek likts uz iedzīvotājiem un viņu vajadzībām," norāda Bērziņa.

Ņemot vērā Krievijas kara Ukrainā, energoresursu krīzes un straujās inflācijas ietekmi uz valstu un pašvaldību budžetiem, svarīgs ir ES struktūrfondu ilgtermiņa atbalsts pašvaldību īstenotiem projektiem mācību vides modernizācijai, norādīts atzinumā.

Tajā arī aicināts īstenot pielāgotas un pārdomātas valodu apguves programmas Ukrainas bēgļiem un citiem skolēniem, kuri nerunā attiecīgās ES dalībvalsts valodā.

Viņa arī norāda, ka skolēnu labbūtību un motivāciju mācīties negatīvi ietekmējusi Covid-19 pandēmija. Viņasprāt, datu apkopošana un analīze visos pārvaldības līmeņos var palīdzēt apzināt kopīgas tendences, kas ietekmē mācību priekšlaicīgu pārtraukšanu, un attiecīgi sagatavot risinājumus pašvaldību līmenī un pielāgot valsts izglītības politiku.

"Piemēram, Latvijā nacionālā līmeni ir izstrādāts interaktīvs rīks, kas apkopo informāciju par skolēniem, sākot no brīža, kad skolotājs identificē mācību pamešanas risku. Tas piedāvā daudzveidīgu statistiku vietējo un reģionālo pašvaldību līmenī par mācību pamešanas iemesliem un tendencēm," skaidro Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijas triecienos Harkivai divi nogalinātie

Krievijas bruņoto spēku otrdien veiktajos triecienos Ukrainas austrumu pilsētai Harkivai nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņe...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits