Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

EP pieņem jaunus antidempinga noteikumus darbavietu un ražošanas aizsardzībai ES

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti trešdien atbalstīja stingrākus Eiropas Savienības (ES) noteikumus cīņai pret importu par dempinga cenām un subsidētu importu, aģentūru LETA informēja EP Informācijas birojā Latvijā.

Jaunie ES noteikumi kļūs par pirmajiem pasaulē, kas tirdzniecības partneriem un ražotājiem ārpus ES nolūkā novērst dempingu liks ievērot starptautiskos darba un vides standartus. Šo noteikumu mērķis ir pasargāt ES darbavietas un uzņēmumus no negodīgas tirdzniecības prakses, kādu īsteno valstis, kas pārmērīgi iejaucas ekonomikas darbībā.

Jaunie noteikumi paredz, ka, lemjot par antidempinga pasākumiem, tiks ņemta vērā sociālā un vides dempinga ietekme, Eiropas Komisijai (EK) jāseko apstākļiem eksporta valstīs un ES uzņēmumi var izmantot šos ziņojumus, iesniedzot sūdzības. Tāpat paredzēts, ka ES uzņēmumiem nebūs jāsniedz papildu pierādījumi par trešo valstu konkurentu īstenotu dempingu ES tirgū, maziem un vidējiem uzņēmumiem tiks piedāvāta palīdzība sekmīgi atrisināt procedūru jautājumus un visas iesaistītās puses, īpaši arodbiedrības, var iesaistīties tirdzniecības aizsardzības lēmumu sagatavošanā.

Parlaments trešdien apstiprināja neoficiālu vienošanos, kas EP un ES Padomes sarunās tika panākta 3. oktobrī. Vienošanās tika atbalstīta ar 554 balsīm pret 48, 80 deputātiem atturoties.

Informācijas birojā norādīja, ka jaunie noteikumi, kas tika atbalstīti ar 554 balsīm, pret balsojot 48, bet 80 deputātiem atturoties, stāsies spēkā pēc tam, kad tos būs apstiprinājusi ES Padome un tie būs publicēti ES Oficiālajā Vēstnesī.

ES ražotājiem ir grūti konkurēt ar mākslīgi palētinātu importu no trešajām valstīm, kas subsidē ražošanu noteiktās nozarēs, skaidroja birojā. Galvenokārt tas attiecas uz tērauda, alumīnija, cementa, ķimikāliju,  saules enerģijas paneļu, stikla un papīra ražošanu. Jaunie noteikumi ES ļautu cīnīties ar šādu negodīgu praksi, vēršoties pret importa produktiem, kas valsts iejaukšanās dēļ netiek piedāvāti par tirgus cenu.

EP deputāti turpina darbu pie ES "tirgus aizsardzības instrumentu" uzlabošanas, kas ļautu paaugstināt muitas tarifus importam par dempinga cenām vai subsidētam importam no valstīm, kas pārmērīgi neiejaucas ekonomikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits