Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

EP deputāti atbalsta plānu piegādāt vairāk munīcijas Ukrainai

Eiropas Parlaments (EP) šodien atbalstīja likumprojektu par munīcijas un raķešu ražošanas jaudas palielināšanu Eiropā, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Munīcijas ražošanas atbalsta akta (ASAP) mērķis ir paātrināt munīcijas un raķešu piegādi Ukrainai un palīdzēt dalībvalstīm papildināt to arsenālus. Ieviešot mērķtiecīgus pasākumus, tostarp finansējumu 500 miljonu eiro apmērā, ASAP mērķis ir palielināt Eiropas Savienības (ES) ražošanas jaudu, lai novērstu pašreizējo aizsardzības ražojumu, jo īpaši zeme-zeme un artilērijas munīcijas, raķešu un to sastāvdaļu, trūkumu.

Eiropas Komisija (EK) noteiks un pastāvīgi uzraudzīts šo aizsardzības preču, to sastāvdaļu un attiecīgo izejvielu pieejamību. Priekšlikumā ir noteikti mehānismi, principi un pagaidu noteikumi, lai nodrošinātu šo aizsardzības preču savlaicīgu un ilgstošu pieejamību to pircējiem ES.

Šīs regulas efektivitāti novērtēs līdz 2024.gada vidum, ņemot vērā drošības situācijas attīstību. Pamatojoties uz rezultātiem, varēs apsvērt šo pasākumu paplašināšanu un papildu budžeta piešķiršanu.

EK ASAP tiesību aktu iesniedza 3.maijā, un tajā pašā mēnesī EP deputāti vienojās uzsākt EP steidzamības procedūru, lai paātrinātu likumprojekta apstiprināšanu.

Tagad EP deputāti sāks sarunas ar ES Padomi, lai panāktu politisku vienošanos, par kuru EP deputāti balsos jūlija plenārsēdē.

Vienlaikus EP deputāti strādā pie Eiropas aizsardzības rūpniecības pastiprināšanas, izmantojot kopīgu iepirkuma aktu (EDIRPA), lai atbalstītu sadarbību starp dalībvalstīm aizsardzības iepirkuma posmā, lai novērstu steidzamākos un kritiskākos trūkumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits