Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

EP deputāti aicina ES Padomi nosodīt pasākumus, kas apdraud sieviešu tiesības

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā aicina Eiropas Savienības (ES) Padomi nodrošināt vienotu ES nostāju un pretoties nelabvēlīgai attieksmei pret dzimumu līdztiesību, kā arī nosodīt visus pasākumus, kas apdraud sieviešu tiesības, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Gatavojoties Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Sieviešu statusa komisijas 64.sesijai, kas martā notiks Ņujorkā, EP balsojumā izteica savas prioritātes. Rezolūcijā, kas pieņemta ar 463 balsīm par, 108 pret un 50 atturoties, EP deputāti pauduši nožēlu, ka daudzas problēmas, kas konstatētas pirms 25 gadiem pieņemtajā Pekinas deklarācijā un rīcības platformā, ir aktuālas vēl šodien.

Nosakot prioritātes martā gaidāmajai ANO Sieviešu statusa komisijas sesijai, EP deputāti aicinājuši veikt pasākumus, kas veicina sieviešu ekonomiskās un politiskās iespējas, proti, palielināt sieviešu iekļautību darba tirgū, uzlabot atbalstu sieviešu uzņēmējdarbībai, likvidēt dzimumnosacītas darba samaksas un pensiju atšķirības. 

Tāpat deputāti uzstāj uz atbalstu mājsaimniecības un aprūpes pienākumu vienlīdzīgai sadalei starp sievietēm un vīriešiem, kā arī mudina veicināt izglītības pieejamību meitenēm un motivēt sieviešu iesaistīšanos ar dabaszinātnēm, inženierzinātnēm, tehniskajām zinātnēm un matemātiku saistītās profesijās. 

Tāpat EP deputāti mudinājuši veicināt līdzsvarotu dzimumu pārstāvību visos lēmumu pieņemšanas līmeņos, kā arī pārtraukt Eiropadomē bloķēt Direktīvu par sieviešu pārstāvību uzņēmumu vadībā.

Savukārt, lai palielinātu sieviešu aizsardzību, ES vajadzētu piešķirt finanšu līdzekļus un cilvēkresursus ar dzimumu saistītas vardarbības apkarošanai un upuru aizsardzībai, steidzami pabeigt Stambulas konvencijas ratificēšanu ES, kā arī aizsargāt un veicināt to personu grupu tiesības, kuras saskaras ar dažādiem diskriminācijas veidiem, tostarp pievēršoties sievietēm ar invaliditāti, melnādainām sievietēm, migrantēm un LGBTIK* personām, norāda deputāti.

Darbojoties pasaulē, ES vajadzētu veicināt un atbalstīt īpašas nodaļas par dzimumu līdztiesību iekļaušanu visos turpmākajos tirdzniecības un ieguldījumu nolīgumos ar trešajām valstīm, nosodīt Amerikas Savienoto Valstu (ASV) bloķējošos noteikumus, kas liedz starptautiskām organizācijām saņemt ASV finansējumu, ja tās piedāvā vai lobē abortus. 

Tāpat būtu nepieciešams ievērojami atbalstīt finansējumu seksuālajai un reproduktīvajai veselībai un tiesībām, kā arī rosināt plašāku sieviešu līdzdalību klimata pasākumu, miera uzturēšanas, miera veidošanas un mediācijas procesos, uzsver deputāti.

EP Sieviešu tiesību komitejas deputātu delegācija piedalīsies ANO Sieviešu statusa komisijas 64.sesijas konferencē, kas norisināsies Ņujorkā no 16.marta un turpināsies līdz 18.martam.

 

Top komentāri

Pareizaisjautājums
P
Vai sieviete ir cilvēks? Ja sieviete ir cilvēks, kāpēc sievietēm nepietiek ar ANO Vispārējā cilvēka tiesību deklarācijā minētajām tiesībām?
ha, ha
h
Šķiet, ka feministes dara visu, lai kļūtu nepievilcīgas vīriešiem.
Kuzja un Muris
K
Homoseksuāļi arī apdraud sieviešu tiesības un pelna ES Padomes nosodījumu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits