Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +14 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

EP ar balsojumu atbalsta ieceri izveidot Eiropas platformu cīņai pret nedeklarētu darbu

Eiropas Parlaments (EP) otrdien balsojumā apstiprināja tiesību aktus ar mērķi izveidot Eiropas platformu nedeklarēta darba apkarošanai, kas pastiprinātu sadarbību starp Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu darba lietu ministrijām, ES arodbiedrībām un darba devēju apvienībām, lai kopīgi risinātu problēmu, kas kaitē ES ekonomikai un kropļo ES darba tirgu.

Nedeklarēts darbs ir jebkurš apmaksāts darbs, kas pēc būtības ir likumīgs, bet par kuru nav paziņots sabiedrības pārvaldes iestādēm - ieņēmumu dienestiem vai darba inspekcijām.

Platformas mērķis būs popularizēt un atbalstīt inovatīvas pieejas iedarbīgai un efektīvai pārrobežu sadarbībai un uzlabot datu apmaiņu starp dalībvalstu iestādēm. Tomēr šis projekts neskar dalībvalstu kompetenci lemt par pasākumiem, kas ir veicami valsts līmenī, aģentūru LETA informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

Platformas pamatmērķis ir uzlabot darba apstākļus un integrēt nedeklarētā darba strādniekus darba tirgū. Platforma pievērsīs uzmanību visiem nedeklarētā darba veidiem, tostarp fiktīvai pašnodarbinātībai. Kā norādījis EP, nedeklarētās ekonomikas īpatsvars sasniedz 18% no ES iekšzemes kopprodukta.

Platformu veidos pa vienam īpaši ieceltam pārstāvim no katras dalībvalsts, Eiropas Komisijas (EK) pārstāvji, ne vairāk kā četri ES līmeņa starpnozaru sociālo partneru pārstāvji, vienādā mērā pārstāvot gan darba ņēmējus, gan darba devējus. Pastāvīgo novērotāju statusā piedalīsies arī Eurofound, ES Darba drošības un veselības aģentūra, Starptautiskā Darba organizācija un pārstāvji no Eiropas Ekonomikas zonas valstīm.

Platformas dalībnieki tiksies vismaz divreiz gadā, un tai vajadzīgos līdzekļus, 2,1 miljonu eiro gadā, piešķirs no ES Nodarbinātības un sociālās inovācijas programmas.

Saskaņā ar Eurofound datiem nedeklarētās ekonomikas apjoms ES vidēji ir 18% no nacionālā kopprodukta. Šis rādītājs svārstās no 8% Austrijā līdz vairāk nekā 30% Bulgārijā. Latvijā tas ir 26,1%. Visvairāk tas ir izplatīts celtniecības jomā, bet vērojams arī mājsaimniecības pakalpojumos, privātajā apsardzē, lauksaimniecībā, kā arī viesnīcu, restorānu un ēdināšanas nozarēs.

EP deputāti apstiprināja savus grozījumus EK priekšlikumā ar 619 balsīm par, 69 pret un 7 atturoties. Tiem jau piekrituši arī ES dalībvalstu ministri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits