Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

EK nedrīkstēs eirozonas valstīm prasīt taupību uz izaugsmes un veselības rēķina

Eiropas Komisijas (EK) pilnvaras, kontrolējot eirozonas valstu budžetus, būs pakļautas parlamentārajai kontrolei, paredz otrdienas Eiropas Parlamenta (EP) balsojums.

Tiesību aktos, kas palielina EK varu pār eirozonas valstu budžetiem, EP iekļāvis arī ierobežojumus, kas neļaus prasīt samazināt izdevumus uz izaugsmes, izglītības un veselības rēķina, informēja EP Informācijas biroja Latvijā preses sekretāre Marta Rībele.

Vienošanās vēl oficiāli jāapstiprina Eiropas Savienības (ES) Padomē. Noteikumiem jāstājas spēkā attiecībā uz eirozonas valstu 2014.gada budžetiem.

Parlamenta ieviestie grozījumi jaunos tiesību aktus vairāk vērš uz izaugsmes veicināšanu. Piemēram, EK, veicot eirozonas valstu budžeta vērtējumus, būs jāņem vērā daudz plašāks kritēriju loks, lai budžeta samazināšana nenotiktu uz izaugsmi veicinošu ieguldījumu rēķina.

Dalībvalstīm pieprasītie taupības pasākumi nedrīkstēs kaitēt ieguldījumiem izglītībā un veselības aprūpē, īpaši valstīs, kurās ir īpaši sarežģīta finansiālā situācija. Pēc deputātu prasības dalībvalstis varēs atkāpties no budžeta deficīta novēršanas grafikiem, ja tajās notiks nopietna ekonomikas lejupslīde.

Komisijas jaunās, paplašinātās pilnvaras attiecībā uz eirozonas budžetiem stingrāk uzraudzīs gan dalībvalstu parlamenti, gan EP, lai nodrošinātu lielāku pārredzamību un leģitimitāti. Piemēram, EK pilnvaras pieprasīt papildu atskaites tiks atjaunotas reizi trīs gados un EP vai ES Padome tās varēs atcelt.

Tiks pārraudzīts arī tā dēvētās troikas jeb EK, Eiropas Centrālās Bankas un Starptautiskā Valūtas fonda darbs, kas saistīts ar grūtībās nonākušu dalībvalstu ekonomikas reformām, tādējādi palielinot pārredzamību un demokrātisko atbildību.

Parlaments pieprasīja risināt arī jautājumu par Eiropas parāda dzēšanas fondu. Kompromiss, par ko vienojās ar dalībvalstīm, pieprasa EK "izveidot ekspertu grupu, kas veiktu padziļinātu analīzi par ieguvumiem, riskiem un šķēršļiem, kas varētu rasties, valsts parāda vērtspapīrus daļēji aizvietojot ar kopīgi emitētiem vērtspapīriem Parāda dzēšanas fonda vai eiroparādzīmju formā".

Ekspertu grupai līdz 2014.gada martam jānāk klajā ar secinājumiem, kuri EK jāizvērtē, un, ja tas atbilstoši, jāpublicē likumdošanas priekšlikums. Komisija arī apņēmusies līdz 2013.gada vasarai izpētīt, kā pieļaut Stabilitātes un izaugsmes pakta atkāpes attiecībā uz noteiktiem vienreizējiem publiskajiem ieguldījumiem. Līdz 2013.gada beigām tai arī jāizveido sistēma ES finanšu palīdzības sniegšanai dalībvalstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits