Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Viens no 2016. gada asiņainākajiem uzbrukumiem notika Francijā, Nicā, kur tunisietis ar kravas automašīnu iebrauca pūlī, nogalinot teju 90 un ievainojot vismaz 400

Eiropā no teroristu rokas mirušo skaits pieaug; globālā mērogā - samazinās

Kamēr valstīs, kur terora akti ierasti notikuši visbiežāk - Sīrijā, Pakistānā, Afganistānā un Nigērijā - upuru skaits 2016. gadā ievērojami sarucis, tādējādi samazinot arī upuru skaitu globālā mērogā, terora aktos bojāgājušo skaita dinamika Eiropā pēdējā laikā nav bijusi iepriecinoša - Ekonomikas un miera institūta veidotajā pētījumā Starptautiskais terorisma indekss apkopotā statistika liecina, ka OECD valstīs terorisma upuru skaits pērn bijis augstākais vairāku dekāžu laikā.

Kopš 2014. gada vairāk nekā 70% terora aktu upuru OECD valstīs gājuši bojā uzbrukumos, kas saistīti ar grupējuma Islāma valsts darbību, secināts pētījumā. Pētnieki norāda, ka teroristi arī pārgājuši uz krietni lētāk un vienkāršāk realizējamiem plāniem, piemēram, uzbrukumiem, izmantojot kravas automašīnas.

Sarunā ar Vācijas izdevumu Deutsche Welle institūta pētnieks Daniels Hislops norāda, ka globālā mērogā upuru skaits sarucis par 22%, ja salīdzina datus par aizvadīto gadu un 2014. gada statistiku, kad terora aktos nogalināto skaits bijis visaugstākais pēdējo gadu laikā, skaidrojot to ar faktu, ka četrās no piecām valstīm, kur ierasti teroristi uzdarbojušies visaktīvāk, pērn novērota pozitīva tendence - upuru skaits sarucis. Tas noticis vairāku faktoru dēļ, piemēram, Nigērijā situācija uzlabojusies, jo šajā valstī funkcionējošais grupējums Boko Haram nu sašķēlies trīs atsevišķās organizācijās, tādējādi vairs nespējot veikt tik vērienīgus un koordinētus uzbrukumus, kā pirms vairākiem gadiem. Rezultātā teroristu upuru skaits sarucis par iespaidīgiem 80%.

"Jāatceras, ka vien pirms diviem gadiem Boko Haram bija nāvējošākais teroristu grupējums pasaulē. Šobrīd grupējums ir sašķelts. Tas ir arī piemērs veiksmīgai sadarbībai reģiona valstu starpā, vienojoties cīņā pret terorismu," klāstījis pētnieks.

Uzlabojumi tāpat notikuši arī Afganistānā, Sīrijā, Nigērā, un Jemenā.

Tomēr nepatīkama tendence novērojama OECD valstu kontekstā. "2016. gadā OECD valstīs, kas iekļauj lielāko daļu Eiropas valstu, ASV, Kanādu un Austrāliju, fiksējām lielāko ar terorismu saistīto bojāgājušo skaitu kopš 1988. gada," informēja Hislops. 

Pētnieks norāda, ka teroristi nu izmanto daudz prastākus paņēmienus, kas neprasa tik rūpīgu plānošanu ar daudzu teroristu iesaisti. Viņš kā īpaši satraucošu izcēla Islāma valsts aicinājumu uzbrukumos biežāk izmantot kravas automašīnas, kas, diemžēl, realizējies arī praksē. "Tas teroristu mērķu sasniegšanai ir efektīvs paņēmiens un jau vairākkārt ir izmantots," spriež pētnieks un norāda - jo sarežģītāks un vērienīgāks plāns, jo parasti drošības dienestiem to ir vieglāk atklāt un novērst jau savlaicīgi.

Pētnieks izdevumam Deutsche Welle ieskicē, ka 2017. gada pirmajā pusē terora aktos Eiropā gājuši mazāk cilvēku nekā attiecīgajā laika posmā pērn, norādot, ka pieaudzis arī drošības dienestu jau savlaicīgi novērsto uzbrukumu īpatsvars.

 

Top komentāri

peleciba
p
te ir welkomistu sarupetie augli!!!
reptilis
r
Par stulbumu ir jāmaksā! Mēs maksājam par savu politisko un ekonomisko stulbumu,tad citas ES valstis par politisko.
Aldis
A
Tas tāpēc, ka teroristi pamazām pārceļas uz eiropu patvēruma meklētāju izskatā. Pienāks laiks, kad Sīrijā dzīvot būs drošāk kā Vācijā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits