Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Cihanouska: 2000 Baltkrievijas pilsoņu apturēta termiņuzturēšanās atļauja Lietuvā

Lietuva ir apturējusi termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu aptuveni 2000 Baltkrievijas pilsoņu, un tas rada bažas visiem Lietuvā dzīvojošajiem baltkrieviem, norāda Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska.

Viņa un citi Baltkrievijas opozīcijas pārstāvji ir aicinājuši Lietuvas politiķus neieviest jaunus ierobežojumus un neveidot dzelzs priekškaru starp abām valstīm.

"Pagaidu uzturēšanās atļauju izsniegšana Lietuvā ir apturēta aptuveni 2000 baltkrievu. Protams, tas mums rada lielas bažas, jo mēs nezinām katru individuālo gadījumu, bet lielākā daļa šo cilvēku nevar atgriezties Baltkrievijā, jo tur viņus vajā vai ieslodzīs," pēc tikšanās ar Lietuvas politiķiem žurnālistiem Seimā sacīja Cihanouska.

"Turklāt mēs nezinām apturēšanas iemeslus. Pat manā birojā, kur mums patiešām ir cilvēki, kuriem draud režīma uzbrukumi, lielākajai daļai no viņiem ir bijuši jautājumi par atļauju pagarināšanu," viņa sacīja.

Cihanouska, kas kopš 2020.gada prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā atrodas Viļņā, ceturtdien lūdza Lietuvas politiķus neieviest jaunus ierobežojumus Lietuvā dzīvojošajiem Baltkrievijas pilsoņiem, bet pievērsties Lukašenko režīma atbalstītājiem.

"Mēs saprotam bažas par drošību un esam gatavi palīdzēt identificēt režīma aģentus un atbalstītājus. Jums ir jālikvidē nepilnības Eiropas sankcijās un jāpārtrauc režīma represiju un kara Ukrainā finansēšana," sacīja Baltkrievijas opozīcijas līdere.

Viņa arī ierosināja pārtraukt politiskās diskusijas par litvinismu, jo tam nav atbalsta Baltkrievijas sabiedrībā. Litvinisti uzstāj, ka īstie Lietuvas lielhercogistes veidotāji ir baltkrievi, un mūsdienu Lietuva ir vēstures falsifikācijas rezultāts.

"Atstāsim šo tēmu vēsturniekiem un skaidri pateiksim, ka Lietuvas teritorija, Lietuvas vēsture pieder lietuviešu tautai, punkts," viņa teica. 

Lietuvas parlamentā ir reģistrēts ierosinājums pastiprināt ierobežojumus Baltkrievijas pilsoņiem, pielīdzinot tos Krievijas pilsoņiem noteiktajām sankcijām.

Seima deputātu reģistrētie grozījumi likumā par ierobežojošo pasākumu noteikšanu sakarā ar militāro agresiju pret Ukrainu paredz, ka, tāpat kā tagad attiecībā uz Krievijas pilsoņiem, tiks pārtraukta Baltkrievijas pilsoņu pieteikumu pieņemšana termiņuzturēšanās atļauju saņemšanai Lietuvā ar ārpakalpojumu sniedzēja starpniecību ārvalstīs.

Atbrīvojums attieksies uz Baltkrievijas pilsoņiem, kuri plāno strādāt darbu, kam nepieciešama augsta profesionālā kvalifikācija profesijā, kas iekļauta augstas pievienotās vērtības profesiju sarakstā, kurās Lietuvā trūkst darbaspēka.

Lietuvā pašlaik dzīvo vairāk nekā 60 000 baltkrievu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits