Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Čehija gatavo ES reformu "Ziemassvētku paketi"

Eiropas Savienības (ES) prezidējošā valsts Čehija gatavos "Ziemassvētku paketi" ar ierosinājumiem bloka reformēšanai, kuras mērķis ir pārliecināt šaubīgos par nepieciešamajām pārmaiņām ES.

Ideja par "Ziemassvētku paketi" izskanējusi pēc tam, kad ES prezidējošā valsts vasarā nosūtīja dalībvalstīm aptaujas anketu par ES reformām. Kā atzinis Čehijas ES lietu ministrs Mikulāšs Beks, aptaujas rezultāti rāda, ka nacionālās valdības pašlaik nav īpaši labvēlīgi noskaņotas pret pārmaiņām.

"Piemēram, Skandināvijas valstis nav gatavas pārskatīt ES līgumus," norādījis Beks.

Iepriekšējās reformas ES veiktas 2009.gadā ar Lisabonas līgumu. Prasības pēc reformām pieaugušas kopš februāra, kad Krievija sāka visaptverošu iebrukumu Ukrainā un vairākas valdības kritizēja ES gauso lēmumu pieņemšanu par sankcijām pret Maskavu, ko bremzēja nepieciešamība panākt vienprātību.

Arī Eiropas nākotnes konferences šogad izstrādātajos ierosinājumos ir politikas mērķi, kuru īstenošanai nepieciešami ES līgumu grozījumi.

Savukārt Covid-19 pandēmijas dēļ izskanēja aicinājumi vienkāršot dalībvalstu sadarbību veselības ārkārtējās situācijas laikā.

27 nacionālo valdību pārstāvju konstitucionālais konvents nenozīmē, ka reformas tiks pieņemtas, tomēr tas ir nākamais solis procesā.

Jūnijā Eiropas Parlamenta deputāti pieņēma rezolūciju ar aicinājumu dalībvalstīm izveidot konstitucionālo konventu. Dalībvalstīm oficiāla atbilde jāsniedz līdz oktobrim.

Beks, kas pārstāv liberālo partiju "Mēri un neatkarīgie", uzsvēra, ka reformu pakete "ir vienīgais ceļš uz priekšu".

Arī Čehijas pusē nav entuziasma atbalstīt reformas, un Beks pauda pārliecību, ka nozīmīgākie lēmumi tiks pieņemti jau pēc tam, kad Čehija gada nogalē prezidējošās valsts pienākumus rotācijas kārtībā nodos Zviedrijai. Nākamā gada otrajā pusē bloka prezidējošās valsts pienākumus savukārt pārņems Spānija.

Čehijas ES lietu ministrs pieļāva, ka ierosinājumu paketē varētu būt, piemēram, kvalificēta vairākuma ieviešana atsevišķos balsojumos vai vienošanās sasaukt konventu, kad to atbalsta dalībvalstu vairākums.

Kā liecina portāla "EURACTIV" rīcībā esošā informācija, Prāga cer paketē iestrādāt kādu katrai ES dalībvalstij pieņemamu ierosinājumu, tādā veidā cenšoties panākt atbalstu visam projektam.

Beks pastāstījis, ka, piemēram, Ungārijai ierosināts iesniegt savus priekšlikumus par ES reformām. Paketē paredzēts iekļaut arī elastīgākus bloka paplašināšanās noteikumus, kas, piemēram, ļautu Ukrainai iesaistīties vienotajā tirgū.

"Čehijas valdībai Ukrainas ģeopolitiskā stiprināšana ir pašas nacionālās drošības jautājums," piebildis ministrs.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits