Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Bijušais Lielbritānijas premjers Brauns aicina pieckārtīgi palielināt Eiropas stabilitātes fonda līdzekļus

Pašreizējās krīzes pārvarēšanai eirozonai nepieciešams glābšanas fonds aptuveni divu triljonu eiro (1,4 triljonu latu) apmērā, kas ir gandrīz piecas reizes vairāk nekā patlaban, trešdien paziņoja bijušais Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns.

Viņa komentāri izskanēja vien dažas stundas pēc tam, kad Slovākijas likumdevēji nobalsoja pret Eiropas Finanšu stabilitātes fonda (EFSF) paplašināšanu, radot bažas par Eiropas līderu iespējām rast risinājumu pašreizējai parādsaistību krīzei.

"Eiropas stabilitātes fonds ir tikai aptuveni 400 miljardu eiro liels, taču lielākā daļa cilvēku, tostarp arī es uzskatu, ka šim fondam, kam paredzēts cīnīties pret spiedieniem, ir jāveido divi triljoni eiro," Seulā notiekošajā forumā norādīja Brauns. "Tāpēc mums nepieciešams rast risinājumu šai problēmai pat laikā, kad Eiropas valstis nevēlas balsot par lielāku glābšanas fondu."

Brauns, kurš kā finanšu ministrs noturēja Lielbritāniju ārpus eirozonas, uzsvēra, ka Lielbritānija atteikusies tajā iestāties, ņemot vērā "pienācīgu pasākumu trūkumu, lai izvairītos no krīzes, kādā mēs šobrīd esam nokļuvuši".

Viņš pauda uzskatu, ka eirozona pašreizējā formā nespēs izdzīvot, bet tas varētu izdoties tikai ar ciešāku fiskālo sadarbību.

Tāpat Brauns trešdien aicināja G20 valstīm piešķirt lielāku lomu, lai cīnītos ar ekonomikas krīzēm Eiropā un ASV, kas var negatīvi ietekmēt izaugsmi arī attīstības tirgos. Viņš sacīja, ka aizdevumi no Ķīnas un bagātām naftas ražotājvalstīm eirozonas glābšanas fonda stiprināšanai būtu lietderīgi.

Brauns arī mudināja īstenot lielākus ilgtermiņa pūliņus pieprasījuma palielināšanai ASV un Eiropā. Pasaulei nepieciešams globālās izaugsmes pakts, lai atvērtu attīstības tirgus ārvalstu eksportam un investīcijām, lai palielinātu infrastruktūras izdevumus un samazinātu fiskālos deficītus ASV un Eiropas Savienībā, norādīja Brauns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits