Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Berlīne ar īpašu likumu cer uzlabot gājēju drošību un ērtības pilsētas ielās

Vācijas galvaspilsētas Berlīnes parlaments nolēmis no šā gada īpašu uzmanību pievērst gājēju ērtībām un drošībai pilsētas ielās, lai mainītu līdz šim valdošo prioritāti transportam pret dzīves kvalitātes uzlabošanu kājāmgājējiem un velosipēdistiem, vēsta The Berlin Spectator.

Lai to izdarītu, Berlīnes, kurai ir federālās zemes statuss, parlaments janvāra beigās pieņēma tā dēvēto gājēju likumu, kas ir papildinājums 2018. gadā pieņemtajam Berlīnes mobilitātes likumam. Toreiz likuma uzsvars tika likts uz drošības un infrastruktūras uzlabošanu pilsētā velobraucējiem. Šāds likums ir nozīmīgs Vācijā, kur autobūve ir viena no dominējošajām industrijām.

Deutsche Welle raksta, ka jaunais likums, kas ir šāds pirmais Vācijā, paredz konkrētus pasākumus gājēju ērtību uzlabošanai, piemēram, luksofora zaļā signāla ilguma pagarināšanu gājējiem, drošības uzlabošanu skolēnu piekļuves skolām ceļos, gājēju pāreju skaita nozīmīgu palielināšanu, soliņu skaita palielināšanu cilvēkiem, kuriem, pārvietojoties kājām, nepieciešama atpūta. Paredzēts arī daudz lielākā skaitā vietu padarīt lēzenas apmales, lai atvieglotu to pārvarēšanu cilvēkiem ratiņkrēslos. Daudz stingrāki būs noteikumi, kā būvniekiem jānodrošina gājēju un velobraucēju droša pārvietošanās ap celtniecības objektiem. Pilsētas varasiestādēm būs stingrāk jāvēršas pret tiem, kuri bīstami vada transportlīdzekļus vai atstāj tos vietās, kur nav atļauta transportlīdzekļu stāvēšana. Arī velosipēdistiem būs jāievēro stingrāki noteikumi braukšanai pa ietvēm un velosipēdu novietošanai uz tām, lai neapdraudētu gājējus un neradītu viņiem neērtības. Katram no Berlīnes 12 rajoniem tuvākajos trīs gados jāizstrādā tam īpaši nepieciešamo izmaiņu pilotprojekts.

Likumu pēc konsultācijām ar vairākām nevalstiskajām organizācijām atbalstīja Berlīnes centriski kreisā valdošā sociāldemokrātu, kreiso un zaļo koalīcija, kā arī biznesam draudzīgie brīvie demokrāti. "Likums tālāk uz priekšu virza pilsētas transformāciju no tādas, kur priekšroka ir automašīnām, uz tādu, kur priekšroka ir gājējiem, lai uzlabotu visu berlīniešu dzīves kvalitāti," paziņojis Berlīnes parlamenta zaļo runasvīrs transporta jautājumos Haralds Morics.

Berlīnes mobilitātes likuma galvenais mērķis ir panākt, lai satiksmes negadījumos netiktu nonāvēts vai negūtu smagus ievainojumus neviens cilvēks. 2020. gadā gandrīz divas trešdaļas no Berlīnē reģistrētajiem 50 satiksmes negadījumos bojāgājušajiem bija gājēji vai velobraucēji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits