Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Baltkrievijas protestu līderei Koļesņikovai piespriež 11 gadus cietumā

Baltkrievijas tiesa piespriedusi 11 gadus cietumā protestu līderei Marijai Koļesņikovai, kas pērn meta izaicinājumu diktatoram Aleksandram Lukašenko, aicinot tautu uz demonstrācijām pret viņa autoritāro varu.

Viņas advokāts Maksims Znaks notiesāts ar desmit gadu cietumsodu.

Krievijas mediju izplatītā video no tiesas zāles Koļesņikova redzama saslēgta rokudzelžos, taču smaidīja un parādīja ar rokām sirds simbolu.

"Dārgie skatītāji, mēs priecājamies jūs redzēt," pirms sprieduma nolasīšanas pavēstīja Koļesņikovai līdzās stāvošais Znaks.

Opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska, kura uzturas Lietuvā, viņus abus pēc sprieduma pasludināšanas nodēvēja par varoņiem.

"Režīms vēlas, lai mēs viņus redzētu sagrautus un nogurušus. Taču skatieties: viņi smaida un dejo," tviterī raksta Cihanouska.

Spriedumu nosodījusi Vācija, to nodēvējot par nepamatotu.

39 gadus vecā bijusī filharmonijas orķestra flautiste Koļesņikova un Znaks kopš pagājušā gada septembra atrodas apcietinājumā.

Viņi abi strādājuši prezidenta amata kandidāta Viktora Babariko komandā, kam jūlijā lietā par krāpšanu tika piespriesti 14 gadi cietumā.

Koļesņikova un Znaks tika apsūdzēti par nacionālās drošības apdraudēšanu, sazvērestību, lai sagrābtu varu, un ekstrēmistu organizācijas izveidošanu.

Prokuratūra bija pieprasījusi viņiem 12 gadus cietumā, kas maksimālais soda mērs par šādām apsūdzībām.

Kopā ar opozīcijas līderi Svjatlanu Cihanousku un kampaņas partneri Veroniku Cepkalo Koļesņikova vadīja pagājušās vasaras masu protestu kustību pret Lukašenko.

Koļesņikova sacījusi, ka brīvprātīgi Baltkrieviju nepametīs, un tika aizturēta pērn septembrī, kad viņa saplēsta savu pasi, pretojoties deportēšanai uz Ukrainu.

Koļesņikova ir vienīgā protestu līdere, kas joprojām ir Baltkrievijā.

Rietumi par pērn augustā notikušo prezidenta vēlēšanu falsifikāciju un opozīcijas protestu brutālo apspiešanu Lukašenko režīmam noteikuši sankcijas, tiesa gan, to iespaids ir ierobežots, jo Baltkrieviju turpina atbalstīt tās galvenais sabiedrotais un kreditors Krievija.

pievienota 3.-7.rindkopa 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits