Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Aviodispečeri protestē pret Eiropas vienoto gaisa satiksmes telpu

Gaidāms, ka trešdien aviodispečeri virknē Eiropas valstu pievienosies Francijas kolēģiem, kuri otrdien uzsāka trīs dienas ilgu streiku, lai iebilstu pret Eiropas Savienības (ES) plānu izveidot vienotu kontinenta gaisa telpu.

Francijas Civilās aviācijas pārvalde informēja, ka otrdien atcelti aptuveni 1800 no kopumā paredzētajiem 7600 lidojumiem. Visvairāk darbs ticis paralizēts lidostās, kas atrodas valsts lielākajās pilsētās Parīzē, Lionā, Nicā, Marseļā, Tulūzā un Bordo.

Pārvalde mudinājusi aviokompānijas uz pusi samazināt lidojumus uz Francijas lielākajām pilsētām, lai varētu ierobežot streika dēļ gaidāmās neērtības.

Streiks saniknojis aviokompānijas. Īrijas zemo cenu lidsabiedrība Ryanair, kas otrdien atcēla vairāk nekā simt lidojumu, paziņoja, ka pasažieri ir kļuvuši par ķīlniekiem, un pieprasīja ES izbeigt dispečeru streiku. Tas arī esot ietekmējis gatavošanos šonedēļ paredzētajam Eiropas aviorūpniecības giganta pasažieru lainera A350 pirmajam komercreisam.

Eiropas Komisija apgalvo, ka nepilnības pašreizējā Eiropas gaisa satiksmes pārvaldībā nozīmē, ka katra lidojuma garums vidēji palielinās par 42 kilometriem. Tādēļ vēlas centralizēt gaisa satiksmes kontroli, nevis ļaut katrai dalībvalstij uzraudzīt savu gaisa telpu. Iecere paredz apvienot daudzās nacionālās civilās aviācijas kontroles sistēmas, izveidojot deviņus reģionālus blokus, kurus pārvaldīs jaunizveidota institūcija. Tās pienākumos būs arī plānot lidojumu maršrutus. Pēc Briseles aprēķiniem, tādējādi varēšot trīskārt palielināt kontinenta gaisa telpas kapacitāti, par 50% samazināt gaisa kontroles izmaksas, par 10% samazināt gaisa piesārņojumu un ierobežot lidojumu kavēšanos, raksta AFP.

Francijas lielākā gaisa satiksmes kontrolieru arodbiedrība USAC - CGT uzskata, ka ES plāni uzskatāmi par «tiešu uzbrukumu gaisa kontroles sektora sabiedrisko pakalpojumu būtībai» un ir solis privatizācijas virzienā.

USAC - CGT arī norāda, ka Briseles priekšlikums uzskatāms par «nacionālās suverenitātes pārkāpumu» un tam būšot negatīva ietekme uz gaisa satiksmes kontrolieru darba apstākļiem.

Arī citu Eiropas valstu aviodispečeru arodbiedrības plāno sekot franču piemēram, tādēļ trešdien daudzviet notiks aviodispečeru streiki vai protesti. Paredzēts, ka šādas dispečeru jumta organizāciju darbības norisināsies Austrijā, Beļģijā, Bulgārijā, Ungārijā, Itālijā, Portugālē, Spānijā un Slovākijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits