Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

ANO Starptautiskajā tiesā pirmo reizi netiek ievēlēts Krievijas pārstāvis

ANO Starptautiskajā tiesā ievēlēti pieci tiesneši uz nākamajiem deviņiem gadiem, un pirmo reizi šīs institūcijas vēsturē netika ievēlēts Krievijas pārstāvis.

Pēc ANO Drošības padomes balsojuma Starptautiskajā tiesā tika ievēlēti Bogdans Auresku no Rumānijas, Sāra Hulla Klīvlenda no ASV, Huans Robledo no Meksikas, Hilarija Čārlzvorta no Austrālijas un Dire Tladi no Dienvidāfrikas. Šie kandidāti saņēma vajadzīgo balsu skaitu arī ANO Ģenerālajā asamblejā.

Saskaņā ar procedūru Starptautiskās tiesas locekļu vēlēšanas notiek vienlaikus un neatkarīgi viena no otras Ģenerālajā asamblejā un Drošības padomē.

"ANO ir sākusi attīrīties no Krievijas ļaunprātīgās ietekmes. Pirmo reizi ANO vēsturē tās dalībvalstis liedza Krievijai tiesības to vārdā īstenot tiesiskumu Starptautiskajā tiesā. Pasaule redz, kas iznīcina starptautiskās tiesības, nevis aizsargā tās. Apsveicu Austrālijas, Meksikas, Rumānijas, Dienvidāfrikas un ASV pārstāvjus," platformā "X" paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Starptautiskā tiesa tika dibināta 1946.gadā, un tā ir viena no sešām galvenajām ANO struktūrām. Hāgā bāzētās tiesas kompetencē ir strīdu izšķiršana starp valstīm un konsultatīvu atzinumu sniegšana starptautiskās organizācijas struktūrām.

Starptautiskā tiesa sastāv no 15 tiesnešiem, un tās sastāvā nedrīkst būt divi vienas valsts pilsoņi. Tiesas locekļi tiek ievēlēti uz deviņiem gadiem un var tikt ievēlēti atkārtoti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits