Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Zviedri apsver pensijas vecuma palielināšanu

Arī Zviedrijā, sekojot daudzām citām strauji novecojošās Eiropas valstīm, sākušās diskusijas par iespēju palielināt pensionēšanās vecumu. Zviedrijas valdība ir apstiprinājusi īpašu komisiju, kurai būs jānoskaidro, vai valstij būtu nepieciešams paaugstināt pensionēšanās vecuma slieksni, kas pašlaik ir 65 gadi, vēsta The Local.

«Pārāk daudz cilvēku beidz darba gaitas pirms 65 gadu sasniegšanas,» atklāj Zviedrijas sociālās drošības ministrs Ulfs Kristersons. «To, kuri varētu turpināt strādāt pēc 65 gadu sasniegšanas, ir tikai nedaudz vairāk nekā to, kuri nevēlas turpināt.»

Ministrs uzskata, ka viens no vienkāršākajiem soļiem, lai panāktu, ka zviedri strādā ilgāk, būtu palielināt no 67 līdz 69 gadiem vecuma robežu, līdz kurai darba devējs nedrīkst atlaist darbinieku viņa cienījamā vecuma dēļ. «Līdz ar vidējā mūža ilguma pieaugumu un materiālo vajadzību palielināšanos lielākam skaitam cilvēku būs nepieciešams strādāt nedaudz ilgāk nekā pašlaik. Pretējā gadījumā pensijas samazināsies,» stāsta ministrs.

Savukārt opozīcijā esošie sociāldemokrāti uzskata, ka nav nepieciešams palielināt pensionēšanās vecumu, bet esot jāveic dažādas reformas, lai panāktu, ka cilvēki nostrādā līdz 65 gadiem, nevis izbeidz darba gaitas ātrāk.

Pārmērīgais budžeta deficīts un demogrāfiskās problēmas vairākām Eiropas valstīm jau likušas palielināt pensionēšanās vecumu. Piemēram, Francija to palielināja no 60 uz 62 gadiem, Vācija - no 65 uz 67, bet Grieķija - no 61,4 līdz 63,5.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits