Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Zinātnieki soli tuvāk "otras Zemes" atklāšanai

Janvāra sākumā zinātnieki apstiprinājuši informāciju par astoņu jaunu eksoplanētu atklāšanu, kuras fiksētas ar Keplera teleskopu, turklāt uz divām no jaunatklātajām planētām, iespējams, varētu būt dzīvības pastāvēšanai piemēroti apstākļi, ziņo NASA.Tādējādi Keplera teleskopa fiksēto eksoplanētu jeb citplanētu, kuru eksistenci arī apstiprinājuši zinātnieki, skaits pārsniedzis tūkstoti.

Kopumā ar teleskopu fiksēti 4000 objekti, kas varētu būt jaunas planētas, taču šie dati vēl ir apstiprināšanas procesā.Trīs no planētām no savām zvaigznēm atrodas tādā attālumā, kas pieļauj ūdens (šķidrā veidā) un tādējādi arī dzīvības pastāvēšanu, savukārt divas no tām, visticamāk, ir iežu planētas, kas uzbūvē līdzīgas Zemei.



Jaunatklātās planētas – Kepler-438b un Kepler-442b arī izmēros ir aptuveni līdzīgas Zemei. Kepler-438b atrodas 475 gaismas gadu attālumā no Zemes un ir par 12% lielāka nekā mūsu planēta, bet Kepler-442b ir 33% lielāka par Zemi, kā arī atrodas krietni tālāk – 1100 gaismas gadu attālumā. Zvaigznes, ap kurām orbītā riņķo planētas, ir mazākas par Sauli, kā arī ar zemāku temperatūru, tādējādi arī zona, kurā potenciāli iespējama dzīvības pastāvēšana, ir tuvāk zvaigznei.

"Ar katru šādu atklājumu gūstam labāku priekšstatu, cik šādu Zemei līdzīgu planētu patiesībā varētu būt Visumā," norādījis SETI institūta zinātnieks Dags Kaldvels.

"Katra "planētu mednieka" - Keplera teleskopa – atklātā pasaule mūs par soli pietuvina atbildei uz jautājumu – vai mēs Visumā esam vieni?" skaidro fiziķis un bijušais NASA astronauts Džons Gransfelds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits