Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Zinātnieki noskaidrojuši HIV/AIDS pandēmijas izcelsmes vietu

Pētnieki noskaidrojuši Iegūtā imūndeficīta sindroma (AIDS) izcelsmes vietu un aptuveno laiku, kad aizsākās bīstamās slimības plaša izplatība. Izpētot medicīniskajos arhīvos saglabājušos cilvēka imūndeficīta vīrusa (HIV) ģenētiskā koda paraugus, pētnieki atklājuši, ka norādes ved uz pagājušā gadsimta 20.

gadu Kanšasu (toreiz sauktu par Leopoldvilu) – pilsētu tagadējās Kongo Demokrātiskās Republikas teritorijā, vēsta BBC. Starptautiska pētnieku komanda žurnālā Science norāda, ka attiecīgajā laikā un vietā vīrusa tālākai izplatībai bijuši perfekti apstākļi – prostitūcija, nekontrolējama dzimstība, nesanitāri apstākļi vietējās klīnikās kombinācijā ar dzelzceļa attīstību reģionā veicināja strauju vīrusa izplatību uz citiem Āfrikas reģioniem. Pateicoties dzelzceļam, 1920.gados ikgadējā cilvēku plūsma pilsētā pārsniedza miljonu. 20.gados pilsētā ieradās liels skaits strādnieku, izjaucot dzimumu balansu. Rezultātā uz vienu sievieti bija divi vīrieši, kuri veicināja nekontrolējamo prostitūcijas uzplaukumu. Tuvākajās dekādēs infekcija turpināja izplatīties tuvākajā apkārtnē, vēlāk "izceļojot" arī ārpus melnā kontinenta. 80.gados HIV/AIDS, ar kuru bija inficējušies 75 miljoni cilvēku, jau bija globāla problēma.HIV radās, mutējoties vīrusam, ar kuru sirga šimpanzes. Zinātnieki uzskata, ka sākotnēji inficēšanās notikusi, cilvēkiem nonākot saskarsmē ar slimu primātu asinīm, apstrādājot un uzturā patērējot medījuma gaļu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ievainotais Slovākijas premjerministrs spēj runāt

Ievainotais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico spēj runāt, bet ir noguris un joprojām atradās ļoti smagā stāvoklī, pēc sava sabiedrotā apmeklējuma slimnīcā pavēstīja jaunievēlētais S...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits