Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Zimbabves ielās tūkstošiem cilvēku uzgavilē armijai par "Mugabes ēras" izbeigšanu

Zimbabves galvaspilsētas Harares ielās izgājuši tūkstošiem ļaužu, lai pieprasītu ilggadējā valsts prezidenta Roberta Mugabes atkāpšanos. Tas, kas sākās kā protesta akcija, nu vairāk atgādina svinības, cilvēkiem slavinot armiju par tās lomu Mugabes gāšanā. Britu raidorganizācijas BBC korespondenti ziņo, ka ielās izgājušie cilvēki uzgavilē karavīriem un pat apskauj tos.

"Mēs kā Zimbabves iedzīvotāji sakām armijai - paldies par miermīlīgo iejaukšanos. Ir laiks Zimbabves cilvēkiem pateikt - Mugabem jāiet prom. Viņam bija jāiet prom jau vakar. (..) Mums tas būs jauns sākums," BBC korespondentam paudis kāds vīrs, kurš arī ieradies uz mītiņu paust atbalstu armijai. "Mēs to uztveram kā autoritāras varas galu, mēs atgūsim savu Zimbabvi," viņš piebildis.

"Šī ir revolūcija, kas brieda ilgu laiku," teicis kāds cits protesta dalībnieks.

BBC korespondents Hararē Endrū Hārdings novērojis, ka "cilvēku pūļi teju eiforiski virzās cauri pilsētas centram, saucot: "Viņam (Mugabem) jāaiziet!" un rokās turot līdzīga vēstījuma plakātus. Cilvēki sēž uz automašīnu jumtiem, skan signāltauries, rokās tiek turēti ZImbabves karogi."

Hārdings raksta, ka gadiem ilgi Zimbabvē kas tāds bija neiedomājams, taču šoreiz gan armija, gan valdošā partija Zanu-PF šiem protestiem "deva savu svētību", tādējādi acumirklī, šķiet, cilvēki pārstājuši baidīties un izteikuši savu viedokli.

Uz mītiņiem aicināja arī valstī ietekmīgas kara veterānu asociācijas vadītājs Kristofers Mustvangva, kurš norādīja, ka "jāpabeidz darbs, ko iesākusi armija. Mugabem jāaiziet."

Prezidenta atkāpšanos pieprasījuši arī vairāki reģionālie līderi, tostarp publiski valsts TV tiešraidē. Par to nobalsojušas arī vismaz 8 no 10 Zanu-PF partijas reģionālajām nodaļām.

Vienlaikus sagaidāms, ka valdošā partija, kas tagad veic "tīrīšanu" arī savu biedru rindās, arī pēc Mugabes valdīšanas ēras beigām gribēs saglabāt stingru kontroli pār varu valstī.

Jāatgādina, ka 93 gadus vecais Mugabe kopš trešdienas atrodas mājas arestā, bet pēc apvērsuma sākuma publiski pirmo reizi parādījās piektdien

Mugabe, kurš valdījis 37 gadus, aizvadītajā nedēļā no amata atstādināja viceprezidentu Emersonu Mnangagvu, visticamāk, lai šo amatu "izbrīvētu" savai krietni jaunākajai sievai Greisai Mugabei, kura Mugabes nāves gadījumā attiecīgi pārņemtu varu. Dienas pēc tam varu valstī faktiski pārņēma armija.

Top komentāri

reptilis
r
Krievija = Eiropas Zimbabve ....ja ,kāds nepiekrīt,lai saskata atšķirības:)))....vēlēšanas ir - ir..partijas un opozīcija ir -ir...ārzemju sankcijas ir - ir...86% iedzīvotāju atbalsts ir -ir...u.t.t.:)))...nu,jā piemirsu ir tomēr atšķirība viena - ātombumbu nafff...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits