Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Uzbekistānas prezidenta vēlēšanās par uzvarētāju pasludināts Mirzijojevs

Kā jau sagaidīts, Uzbekistānas prezidenta vēlēšanās uzvarējis līdzšinējais valsts galva Šavkats Mirzijojevs, kas šajā amatā paliks uz trešo pilnvaru termiņu līdz 2030.gadam, liecina pirmdien izsludinātie balsu skaitīšanas rezultāti.

Mirzijojevs, kuram formālu konkurenci sagāja trīs citi mazpazīstami kandidāti, saskaņā ar vēlēšanu komisijas izsludinātajiem rezultātiem ieguvis 87% balsu.

Prezidenta pirmstermiņa vēlēšanas tika izsludinātas pēc tam, kad aprīļa beigās notikušajā referendumā tika apstiprināta konstitūcijas jaunā redakcija, kas paredz lielākas tiesības pilsoņiem, taču arī pagarina prezidenta amata termiņu no pieciem līdz septiņiem gadiem un dod iespēju Mirzijojevam kandidēt vēl uz diviem termiņiem un palikt valsts galvas amatā līdz 2037.gadam.

Mirzijojevs kļuva par valsts vadītāju 2016.gadā pēc ilggadējā autoritārā prezidenta Islama Karimova nāves. Līdz tam viņš 13 gadus bija premjerministrs.

Savas prezidentūras laikā Mirzijojevs īstenojis plašas ekonomiskās un sociālās reformas, modernizējot Uzbekistānu un veicinot ekonomikas attīstību. Pēc Mirzijojeva nākšanas pie varas tika atbrīvoti politieslodzītie, brīvāk var darboties plašsaziņas līdzekļi.

Tomēr politiskā opozīcija valstī arvien netiek pieļauta. Parlamentā joprojām ir pārstāvēti tie paši pieci politiskie spēki, kas Karimova laikā, un neviens no tiem nav reālā opozīcijā. EDSO novērotāju vērtējumā jaunu partiju reģistrēšanas procedūra ir apgrūtinoša, un nevienu opozīcijas partiju tā arī nav izdevies reģistrēt.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits