Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Tiesā britu uzņēmēju, kurš ar viltus sprāgstvielu detektoriem izkrāpis miljonus no Irākas

Lielbritānijas policija izvirzījusi apsūdzības krāpniecībā britu uzņēmējam, kurš ražoja sprāgstvielu viltus detektorus, kurus miljonos vērtos darījumos iepirka Irāka un Afganistāna. Divarpus gadu ilgā izmeklēšanā secināts, ka izslavētie detektori ADE-651 nav nekas cits, kā vien pesteļošanas cienīgas «burvju nūjiņas», un 55 gadus veco Džimu Makormiku vaino krāpniecībā, ražojot un tirgojot ierīces, zinot, ka tās nespēj identificēt sprāgstvielas, ziņoja BBC.

Dž. Makormika firmas ATSC piedāvātais detektors sastāv no antenas, kas piestiprināta plastmasas rokturītim, kurā jāievieto «speciāli ieprogrammēta vielu atklāšanas karte», kas pēc izskata atgādina kredītkarti. Tai pat neesot nepieciešamas baterijas, jo tā darbojoties, pateicoties lietotāja statiskajai enerģijai. Pēc ražotāju teiktā, tā spēj identificēt ne vien sprāgstvielas, bet arī ieročus, narkotikas un pat kontrabandas ceļā ievestu ziloņkaulu. ADE-651 darbojoties pat kilometra attālumā, uztverot signālus caur sienām, zem zemes vai ūdens, turklāt to varot lietot arī lidmašīnās.

Lai izmantotu ierīci, lietotājam ar to pirms tam jāaprod, pastaigājot apkārt un piešķirot tādā veidā tai savu enerģiju. Tad, izvirzot antenu perpendikulāri zemei, var doties meklējumos. Antena, uztverot meklējamās sprāgstvielas vai citus bīstamos objektus, sākšot viļņoties atrastā virzienā.

Maģiskos detektorus iepirkušas vairākas Tuvo Austrumu zemes, taču īpašu popularitāti tie iemantojuši Irākā un Afganistānā. Irāka iepirkusi vairāk nekā 1500 ADE-651 detektoru par cenu no 16 500 līdz 60 000 dolāru par katru. Kopumā Irākas valdība to iegādei iztērējusi 85 miljonus dolāru (48,71 miljonu latu), un tie izvietoti lielākajā daļā Bagdādes kontrolpunktu, lai meklētu sprāgstvielas.

2009. gadā, iepērkot detektorus, Irākas ģenerālmajors Jehads al Jabiri norādīja, ka mašīnas, kurās varētu būt sprāgstvielas, parasti pārbaudītas ar suņiem, taču tas aizņemot pārāk daudz laika. «Vai jūs spējat iedomāties pa sunim ikkatrā no 400 kontrolpunktiem Bagdādē?» viņš sacīja sarunā ar The New York Times. «Pilsēta pārvērstos zoodārzā,» slavējot detektorus, kas dažu sekunžu laikā spējot paveikt uzdevumu, uzsvēra ģenerālmajors.

Detektori nav glābuši no nāvējošajiem sprādzieniem. Taču ADE-651 aizstāvji noraidījuši pārmetumus un detektoru neprecizitātē vaino lietotājus. Proti, lai ierīce darbotos, cilvēkam jābūt atslābinātam, ar stabilu pulsu un ķermeņa temperatūru.

2010. gadā raidsabiedrība BBC ieguva ADE-651 «vielu atklāšanas karti» un nodeva to izmeklēšanā Kembridžas Universitātes laboratorijā. Speciālisti apstiprināja, ka ierīce ir detektora viltojums, izsaucot plašu sašutumu Irākā. Kartē nav nekā, kas spētu uziet sprāgstvielas. Tās mikroshēma ir viena no lētākajām, kāda tehnoloģiski izveidojama, un tādas izmanto veikalos, iezīmējot preces, lai novērstu to zādzību. Lielbritānija aizliegusi ATSC ražojumu eksportu.

Eksperti norādījuši, ka Dž. Makormiks lieliski mācējis psiholoģiski ietekmēt, pārliecinot par detektoriem, kas patiesībā nav nekas vairāk par «burvju nūjiņu», kas lietotājam uzbur ilūziju par tās lietderību. «Solot pārdot ko tādu, kas glābs jūsu dēla vai meitas dzīvību patruļas laikā, tiek šķērsota ētiskā robeža,» piebildis ASV pulkvežleitnants Hals Bidlaks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits