Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

The Times: izdevumi par armijas uzturēšanu pārsniedz Afganistānas iespējas

Afganistānas izdevumi tās jaunizveidotās armijas uzturēšanai daudzkārt pārsniedz valsts valdības finansiālās iespējas, vēsta The Times.

Pēc laikraksta rīcībā esošās informācijas, ikgadējie Afganistānas izdevumi tikai no NATO valstīm iepirktā bruņojuma un tehnikas apkalpošanai ir seši miljardi ASV dolāru. Šī summa trīs reizes pārsniedz Afganistānas valdības gada ienākumus, bet ASV un NATO trūkstošos līdzekļus piešķirt nav gatavas. Pēc amerikāņu speciālistu domām, Afganistānas valdībai nepieciešams samazināt bruņoto spēku skaitlisko sastāvu, jo pašlaik tā vienkārši nav spējīga uzturēt tik lielu armiju.

Laikraksts arī vēsta, ka tuvākā pusgada laikā Afganistānas varas iestādes saņems bruņojumu un militāro tehniku par kopējo summu 2,7 miljardi ASV dolāru. Afganistānai tiks piegādāti aptuveni 22 tūkstoši amerikāņu transportlīdzekļu, 20 Krievijas helikopteri un vairākas lietotas Itālijas Gaisa kara spēku transportlidmašīnas. Kopumā līdz 2014. gadam drošības sistēmas radīšanai Afganistānā NATO būs iztērējusi aptuveni 11 miljardus ASV dolāru. Vēl 10 miljardi dolāru tiks iztērēti militārā aprīkojuma iepirkumiem.

Lai samazinātu izdevumus par Afganistānas drošību, starptautiskā koalīcija vienlaikus cenšas maksimāli novērst liekus izdevumus. Tā Kabulas pieprasīto helikopteru Black Hawk vietā ASV iepirka Krievijas helikopterus Mi-17, kuri ir lētāki un daudz labāk piemēroti vietējiem apstākļiem. Tāpat koalīcijas spēki nav gatavi tērēt līdzekļus par jaunām transportlidmašīnām un artilērijas ieročiem Afganistānas armijai.

Bez tam ilgtermiņa izdevumus tiek mēģināts samazināt arī citos veidos. Piemēram, pēc tam, kad no Afganistānas armijas bāzēm tika izvākti kondicionētāji, bruņoto spēku ikgadējie izdevumi par degvielu samazinājās par 100 miljoniem ASV dolāru. Tāpat Afganistānas armijai tika piegādātas tikai trīs veidu bruņumašīnas prasīto deviņu modeļu vietā, kas ļāva ievērojami samazināt personāla sagatavošanas izmaksas un tēriņus par rezerves daļu iegādi, norāda laikraksts.

Jāpiebilst, ka nesen īpaša ASV komisija, kas analizē valsts noslēgtos militāros kontraktus brīdināja ASV Senātu, ka pēdējos 10 gados Irākā un Afganistānā ir bezmērķīgi iztērēti aptuveni 30 miljardi dolāru budžeta līdzekļu. Aptuveni tāda pati summa var tikt pazaudēta, ja šo valstu valdības nespēs saviem spēkiem uzturēt nacionālo drošību pēc ASV un NATO spēku aiziešanas no to teritorijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits