Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 30. jūnijs
Tālivaldis, Mareks

Tasmānijas velniem dota jauna iespēja veidot veselīgu populāciju

Ceturtdien nelielā Austrālijai piederošā salā brīvībā tiks palaista grupiņa Tasmānijas velnu cerībā, ka tiem izdosies izveidot veselīgu somaino plēsēju populāciju, ko neapdraudēs nāvējošais galvas vēzis.

Tasmānijas jeb somaino velnu eksistenci apdraud nāvējošs galvas vēzis, kas izplatās, dzīvniekiem sakožot vienam otru cīniņu laikā. Pirmo reizi nāvējošā slimība somainajiem velniem tika diagnosticēta 1996.gadā, un kopš tā laika šo dzīvnieku skaits Tasmānijas salā samazinājies par 91%.

Tasmānijas velns ir pasaulē lielākais somainais gaļēdājs un dzīvo vairs tikai Tasmānijas salā. Kontinentālajā Austrālijā tas izmira ap 14.gadsimtu. Dzīvnieku skaits ir sarucis tik dramatiski, ka varasiestādes sākušas audzēt Tasmānijas velnus nebrīvē, lai nodrošinātos, ka tie neizmirst pavisam. Audzējs nogalina dzīvniekus trīs līdz deviņus mēnešus pēc inficēšanās.

Ceturtdien 14 no nebrīvē izaudzētajiem dzīvniekiem, kas izvēlēti rūpīgas atlases ceļā, tiks nogādāti Marijas salā, informēja Tasmānijas vides ministrs Braiens Vaitmens. Marijas salā izveidots nacionālais parks, un to iespējams sasniegt tikai, ceļojot ar laivu vai lidmašīnu. Tasmānijas velni iepriekš tur nekad nav dzīvojuši, kādēļ arī nāvējošā slimība tur nav sastopama. Ministrs norādīja, ka šī programma ir liels solis uz priekšu cīņā pret Tasmānijas velnu izmiršanu. Izmitināšanai uz salas vajadzētu garantēt, ka tur mītošie dzīvnieki būs pasargāti no saskarsmes ar inficētajiem sugas brāļiem.

Šādi plānots stiprināt veselo nebrīvē izaudzēto Tasmānijas velnu populāciju, saglabāt savvaļas iezīmes rezervātā mītošajā populācijā un nodrošināt ģenētisko materiālu sugas atkārtotai ieviešanai savvaļā nākotnē, norādīja Vaitmens. Pašreiz Tasmānijas salā nāvējošā slimība Tasmānijas velnus nav skārusi vēl tikai dažās vietās.

Ja Tasmānijas velni Marijas salā iedzīvosies, varasiestādes plāno to skaitu palielināt, nākamo divu gadu laikā nogādājot tur vēl 50 dzīvniekus. Eksperti uzskata, ka Tasmānijas velni citas sugas uz salas, visticamāk, neietekmēs, bet salas ekosistēma tiks rūpīgi uzraudzīta.

Tasmānijas jeb somainais velns (Sarcophilus harrisii) līdzinās nelielam sunim. Par velnu dzīvnieku nosauca Austrālijā iebraukušie eiropiešu kolonisti tā stindzinoši šausmīgā kliedziena un kareivīgās uzvedības dēļ. Viņa reputāciju vēl papildina viens no spēcīgākajiem sakodieniem dzīvnieku pasaulē. Kopš somaino velnu attālā radinieka Tasmānijas tīģera jeb somainā vilka (Thylacinus cynocephalus) izmiršanas pagājušajā gadsimtā Tasmānijas velns ir Austrālijas lielākais somainais plēsējs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits