Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Talibu uzbrukums stingra režīma cietumam pamatīgi apkauno Pakistānu

Pakistānas prezidenta vēlēšanu priekšvakarā talibu kaujinieki uzbrukumā stingra režīma cietumam atbrīvoja aptuveni 250 ieslodzīto, metot šaubu ēnu pār nesen ieceltās valdības spēju iegrožot nemierniekus. Ziņas par cietumnieku atbrīvošanu izsauca neizpratni - kādēļ Pakistāna vilcinājās ar drošības pasākumu pastiprināšanu. Varasiestādes pirms uzbrukuma saņēmušas brīdinājumu par gaidāmo ielaušanos, turklāt līdzīgi organizētā uzbrukumā talibi no cietuma pērn atbrīvoja vairāk nekā 380 ieslodzīto.

Atbrīvo komandierus

Naktī uz otrdienu aptuveni 100 radikālā grupējuma Taliban kaujinieku, bruņojušies ar automātiem, mīnmetējiem un granātām, uzbruka cietumam Dera Ismāīlkhānas pilsētā valsts ziemeļrietumos.

Talibi vairāk nekā četru stundu ilgajā uzbrukumā atbrīvoja aptuveni 250 cietumnieku, tostarp 30 Taliban kaujinieku, kuri notiesāti par līdzdalību terora aktos, un divus talibu komandierus. Sešiem no izbēgušajiem bija paredzēts izpildīt nāvessodu.

Talibi, tērpušies policistu formastērpos, ielauzās cietumā un megafonā izkliedza to ieslodzīto vārdus, kurus bija plānots atbrīvot. Cietuma darbinieki medijiem stāstīja, ka uzbrucēji izspridzinājuši ceļu, lai iekļūtu cietuma iekšienē, un klieguši: «Dievs ir varens! Lai dzīvo Taliban

Ielaušanās bija rūpīgi plānota. Talibi pārrāva elektrolīniju, izsita sienas un aizsardzībai izveidoja slēpņus. «Te ir pilnīga tumsa. Mēs nesaprotam, kas notiek, taču te ir kaujas,» uzbrukuma laikā aģentūrai Reuters ziņoja Haiberas Paštunkvas provinces cietumu pārvaldnieks Khalids Abāss.

Uzbrukumā kaujinieki nogalināja vismaz 12 cilvēku, kuru vidū bija pieci policisti un četri ieslodzītie šiīti.

Cietums, kas uzbrukumā smagi izpostīts, atrodas netālu no cilšu apgabaliem, kuros bāzējušies Taliban un starptautiskās teroristu organizācijas Al Qaeda kaujinieki. Ieslodzījuma vietā izvietoti īpaši bīstami noziedznieki, un uzbrukuma laikā tajā atradās ap 5000 notiesāto.

Dera Ismāīlkhānā noteikta komandantstunda, un iedzīvotājiem rekomendēts nepamest mājas. Policija meklē izbēgušos cietumniekus, taču eksperti norādījuši, ka izredzes atrast bēgļus ir minimālas.

Nodevēji iekšienē

Varasiestādes norādījušas, ka uzbrukts cietumam, kas uzskatīts par vienu no labāk apsargātajiem visā Haiberas Paštunkvas provincē. Taču ēka ir aptuveni 100 gadu veca, turklāt tā netika būvēta ar mērķi izmitināt īpaši bīstamus noziedzniekus, uzsvēra raidsabiedrība BBC.

Zīmīgi, ka pirms divām nedēļām saņemts brīdinājums par plānoto uzbrukumu. Amatpersonas, kas to netika ņēmušas vērā, tagad aizbildinās, ka gaidījušas ielaušanos pāris nedēļu vēlāk.

Netiek izslēgts, ka talibiem palīdzējuši kādi sabiedrotie cietuma iekšienē. Naktī uz otrdienu cietumā no plānotajiem 200 apsargiem atradās tikai 70. Turklāt vairāki uzraugi metušies bēgt, nevis aizsargājuši cietumu.

«Ir ārkārtīgi grūti uzbrukt šādai vietai, ja nav nepieciešamās informācijas vai kontaktu,» aģentūrai Reuters uzsvēra informācijas avots vietējā policijā, kurš norādīja, ka dažiem cietumniekiem uzraugi varētu būt nodevuši mobilos tālruņus, lai uzturētu sakarus ar talibiem. «Viņi ir korumpēti, slinki un neprofesionāli,» uzraugus raksturoja informators.

Līdzīgā uzbrukumā pagājušā gada aprīlī tās pašas provinces Bannu pilsētā talibu nemiernieki no cietuma atbrīvoja vairāk nekā 380 ieslodzīto. Arī toreiz cietumā atradās mazāk apsargu, nekā paredzēts.

Talibi paziņojuši, ka šīs nedēļas uzbrukuma plānu izstrādājis Taliban komandieris Adnans Rašids, kurš pats pagājušā gada aprīlī izbēdzis no cietuma. A. Rašids agrāk strādāja Pakistānas Gaisa spēkos un piedalījās neveiksmīgā atentāta mēģinājumā pret bijušo prezidentu Pervezu Mušarafu.

Masveida cietumnieku izbēgšana iezīmējusi Taliban Pakistānas atzara kaujinieku augošo spēku, kas met izaicinājumu Pakistānas valdības solījumiem nodrošināt stabilitāti.

Jaunais premjers Navazs Šarifs solījis ierobežot kaujiniekus, kas jau gadiem terorizē Dienvidāzijas valsti. N. Šarifs rosinājis sarunas ar nemierniekiem, taču līdz šim premjeram nav izdevies mazināt vardarbības vilni. Kopš N. Šarifs jūnija sākumā nāca pie varas, kaujinieku uzbrukumos nogalināti jau vairāk nekā 150 cilvēku, un talibu uzbrukums stingras drošības cietumam ir pamatīgs apkaunojums Pakistānas varai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits