Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Stihijās visvairāk cieš nabadzīgo valstu iemītnieki

Pasaules nabadzīgāko valstu iedzīvotāji bijuši lielākie cietēji dabas katastrofās, kas notikušas pēdējo divdesmit gadu laikā, noskaidrojies Apvienoto Nāciju Organizācijas šonedēļ publicētajā pētījumā. Laikā no 1996. līdz 2015. gadam visvairāk upuru prasījušas zemestrīces, tomēr pārliecinošs vairākums šajā periodā reģistrēto stihiju bijušas saistītas ar laikapstākļiem un klimatu.

ANO un Pasaules Banka norādījušas, ka nabadzības izskaušana un investīcijas infrastruktūrā var samazināt dabas katastrofā bojāgājušo skaitu, piektdien vēsta laikraksts Diena.ANO Katastrofu riska mazināšanas biroja un Dabas katastrofu epidemioloģijas izpētes centra pētījumā Nabadzība un nāve. Mirstība dabas katastrofās. 1996-2015 apgalvots, ka aplūkotajā laika posmā pasaulē reģistrēti vairāk nekā 7000 stihiju, kurās dzīvību zaudējuši 1,35 miljoni cilvēku. 56% no nāves gadījumiem izraisījušas zemestrīces un to radīti cunami, bet pārējos - viesuļvētras, plūdi, ekstrēmas gaisa temperatūras, sausums, dubļu un zemes nogruvumi un mežu ugunsgrēki.

Tajā pašā laikā ģeofiziskās katastrofas - zemestrīces, cunami un vulkānu izvirdumi - notikušas daudz retāk par stihijām, kuras izraisījuši ekstrēmi laikapstākļi. 
 
No 1,35 miljoniem stihijās mirušo 90% nonāvēti valstīs ar zemiem un vidējiem ienākumiem. Neviena bagātā valsts nav iekļuvusi starp desmit valstīm, kurās pēdējos divdesmit gados dabas katastrofas nogalinājušas visvairāk cilvēku.
 
Dabas katastrofu epidemioloģijas izpētes centra apkopotie dati liecina, ka no 1991. līdz 2010. gadam stihijas nabadzīgajās valstīs radījušas 846 miljardu dolāru (767 miljardi eiro) lielus zaudējumus. Šajā pašā periodā dabas katastrofu riska novēršanai pasaulē tikuši iztērēti tikai 13,6 miljardi dolāru (12,3 miljardi eiro).

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 14.oktobra, numurā!
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits