Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

SIPRI: Indija kļuvusi par pasaules lielāko bruņojuma importētaju

Indija apsteigusi Ķīnu un kļuvusi par pasaulē lielāko bruņojuma importētāju, paziņojis Stokholmas Starptautiskā miera pētījumu institūts (SIPRI). Tikmēr vadošās ieroču eksportētājas nemainīgi ir Amerikas Savienotās Valstis, vēsta BBC News.

SIPRI analītiķi apgalvo, ka laikā posmā no 2006. līdz 2010. gadiem Indija iegādājusies 9% starptautiskajos tirgos pārdotā bruņojuma. Indija būs vadošais bruņojuma importētājs arī tuvākajā nākotnē, teikts institūta ziņojumā. Indijas aizsardzības budžets šobrīd ir 32,5 miljardi ASV dolāru gadā. Vairāk nekā 70% importētā bruņojuma paredzēti valsts robežu aizsardzībai, norāda SIPRI.

Nākamo piecu gadu laikā Indija savu bruņoto spēku modernizācijai plāno tērēt vairāk nekā 50 miljardus ASV dolāru, tostarp 10 miljardi dolāru tiks tērēti 126 jaunu iznīcinātāju iegādei. Indija palielina savus militāros izdevumus sakarā ar uztraukumu par aizvien pieaugošo Ķīnas militāro varenību, kā arī sakarā ar tradicionāli saspringtajām attiecībām ar kaimiņvalsti Pakistānu.

„Indijai ir ambīcijas kļūt par pirmo kontinentālo, un [pēc tam] arī reģionālo lielvalsti,” aģentūrais AP izteicies Rahuls Bedi, militārais analītiķis, kas specializējas Dienvidāzijas jautājumos. „Lai kļūtu par lielo zēnu, nepieciešams radīt savu spēku,” apgalvo analītiķis.

SIPRI vecākais zinātniskais līdzstrādnieks Simons Vezemans tikmēr paziņojis, ka Indija vēl vairākus gadus būs galvenā ieroču importētāja pasaulē. „Spriežot tikai pēc tā, ko indieši jau ir pasūtījuši, mēs saprotam, ka tuvākajos gados Indija būs galvenā importētāja,” sacīja S. Vezemans.

Pēc viņa vārdiem, Ķīna ir samazinājusi ieroča iepirkumu ārvalstīs līmeni un tagad aizņem otro vietu importētāju sarakstā ar 6% pasaules ieroču tirgus, jo strauji attīsta nacionālo bruņojuma industriju.

Tikmēr ASV saglabā pasaulē lielāko ieroču eksportētāja titulu, bet pēc Vašingtonas seko Krievija un Vācija, teikts ziņojumā.

Jāpiebilst, ka pagājušā gada oktobrī Indija paziņoja plāniem tuvāko desmit gadu laikā iegādāties no 250 līdz 300 piektās paaudzes iznīcinātāju, kas tiks ražoti Krievijā, izmantojot Stealth tehnoloģiju. Darījums, kura kopsumma var sasniegt līdz 30 miljardiem ASV dolāru, būs lielākais Indijas militārajā vēsturē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits