Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Sausums Brazīlijā var izraisīt kafijas deficītu

Arabikas kafijas cena pasaules tirgū pirmdien sasniegusi 16 mēnešos augstāko līmeni saistībā ar sausumu, kas negatīvi ietekmē ražu pasaulē lielākajā kafijas ražotājvalstī Brazīlijā. Turklāt, ja Brazīlijā neatgriezīsies lietus, ražas apjoms var nokristies pat zem 50 miljoniem maisu, tādējādi pirmo reizi četru gadu laikā pasaules tirgū izraisot kafijas deficītu.

Arabikas kafijas cena maija piegādēm Ņujorkas biržā pirmdien uz brīdi sasniedza 1,7935 dolārus par mārciņu, kas ir augstākais līmenis kopš 2012.gada oktobra. Tirdzniecības sesijas noslēgumā kafijas cena nokritās līdz 1,7635 dolāriem par mārciņu, kas ir par 4% vairāk nekā biržas slēgšanas brīdī piektdien. Tikmēr pagājušajā nedēļā kopumā arabikas kafijas cena palielinājās par 19%, reģistrējot straujāko kāpumu kopš 2001.gada. Toties šogad kopumā kafijas cena fiksējusi kāpumu par 59%.

Investīciju konsultāciju un finanšu pakalpojumu grupa Macquarie Group Ltd. prognozē, ka kafijas audzētāji Brazīlijā šogad, visticamāk, novāks kopumā 53 miljonus maisu kafijas, salīdzinot ar ražošanas potenciālu 58 miljonu maisu apmērā.

Viens kafijas maiss sver 132 mārciņas jeb 60 kilogramus.

Meteoroloģijas dienesti ziņo, ka nākamo divu nedēļu laikā galvenie Brazīlijas kafijas audzēšanas reģioni nesaņems pietiekamus lietus nokrišņus. Turklāt sausums apdraud arī cukura, apelsīnu un sojas pupiņu ražu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits