Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Salmans Rušdi nebaidās par savu dzīvību pēc atlīdzības palielināšanas par viņa slepkavību

Rakstnieks Salmans Rušdi uzskata, ka viņam nedēļas sākumā izteiktie nāves draudi esot vien tukšas runas. "Tas bija tikai viens irāņu garīdznieks, kas gribēja iekļūt ziņu virsrakstos," Rušdi otrdien teica uzstāšanās laikā grāmatnīcā _Barnes & Noble _Ņujorkā.

Kā ziņots, Irānas reliģiskais fonds 15 of Khordad pirmdien palielinājis atlīdzību par Rušdi slepkavību, papildus piesolot vēl pusmiljonu dolāru (270 000 latu). Kopējā atlīdzība par rakstnieka slepkavību sasniegusi 3,3 miljonus dolāru (1,8 miljonus latu).

Rušdi izpelnījās musulmaņu naidu astoņdesmitajos gados pēc romāna Sātaniskās vārsmas izdošanas. Toreizējais Irānas līderis izdeva fatvu, pieprasot rakstnieku sodīt ar nāvi, jo romāns, pēc viņa domām, zaimo pravieti Muhamedu, Korānu un islāmu.

Lai arī Irāna ir distancējusies no bijušā līdera izdotā rīkojuma, daļēji valstij piederošais fonds, ko vada ajatolla Hasans Saneji, palielināja atlīdzību par Rušdi slepkavību saistībā ar ASV tapušo filmu, kurā aizskarts pravietis Muhameds. Rušdi, kurš filmu nodēvējis par "idiotisku mēslu", norādīja, ka Saneji jau ilgi piedāvā atlīdzību par viņa nāvi, taču tikai nedaudzi cilvēki viņa piedāvājumu uztver nopietni.

Rušdi teica, ka draudi esot vien "varmācības industrijas" jaunākais produkts, kā arī piebilda, ka neesot nekādu pierādījumu par cilvēku ieinteresētību. Agrāk viņš esot baidījies no valsts sankcionētiem "profesionālu slepkavu" grupējumiem, taču nu viņam vairs neesot iemesla slēpties, norādīja rakstnieks.

65 gadus vecais rakstnieks otrdien stāstīja par nesen publicēto autobiogrāfisko romānu Joseph Anton, kurā stāstīts par viņa dzīvi pēc ajatollas Homeini fatvas izdošanas. Džozefs Antons bija vārds, ko Rušdi izmantoja slēpjoties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits