Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

PVO ģenerāldirektors aicina nesteigties ar visu Covid-19 ierobežojumu atcelšanu

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ģenerāldirektors Tedross Adanoms Gebrejesuss otrdien brīdinājis valstis, ka ir pāragri pasludināt uzvaru pār Covid-19 vai atteikties no mēģinājumiem ierobežot Covid-19 izplatību.

"Jebkurai valstij ir pāragri padoties vai pasludināt uzvaru. Šis vīruss ir bīstams un tas turpina attīstīties mūsu acu priekšā," žurnālistiem sacīja Tedross.

Dānija šodien kļuva par pirmo Eiropas Savienības (ES) valsti, kas atcēlusi visus ierobežojumus, kas bija noteikti cīņā ar Covid-19, lai gan vīruss turpina strauji izplatīties. Vairākas citas valstis apsver rīkoties līdzīgi.

PVO ir nobažījušies, ka vairākās valstīs ir nostiprinājies naratīvs, ka vakcīnu un omikrona paveida lielā lipīguma un mazākās bīstamības dēļ vīrusa transmisijas novēršana vairs nav iespējama un vairs nav nepieciešama.

"Nekas nevarētu būt tālāk no patiesības," paziņoja Tedross, uzsverot, ka lielāka saslimstība nozīmē vairāk mirušo.

Viņš norādīja, ka omikrona paveids pirmo reizi tika konstatēts Āfrikas dienvidos pirms desmit nedēļām un kopš tā laika PVO ziņots par gandrīz 90 miljoniem saslimšanas gadījumu, kas ir vairāk nekā visi saslimšanas gadījumi 2020.gadā.

Un, lai gan omikrona paveids ir maigāks, vairumā pasaules reģionu novērojams nāves gadījumu skaita pieaugums, paziņoja Tedross.

Viņš uzsvēra, ka ir būtiski turpināt centienus ierobežot vīrusa izplatīšanos.

"Mēs neaicinām nevienu valsti atgriezties karantīnas režīmā," sacīja Tedross, piebilstot, ka viņš aicina visas valstis aizsargāt savus iedzīvotājus, izmantojot visus to rīcībā esošs instrumentus, ne tikai vakcīnas.

PVO ir uzsvērusi, ka jāturpina sekot līdzi jauniem Covid-19 paveidiem, tostarp omikrona apakšpaveidam BA.2.

"Šis vīruss turpinās attīstīties, tāpēc mēs aicinām valstis turpināt testēšanu, uzraudzību un sekvencēšanu. (..) Mēs nevaram cīnīties ar šo vīrusu, ja nezinām, ko tas dara," paziņoja PVO ģenerāldirektors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits