Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Policija atbrīvo Otavu no Brīvības kolonnas demonstrantiem

Plašā policijas operācijā pēc gandrīz mēnesi ilgiem tā dēvētās Brīvības kolonnas protestiem svētdien atbrīvotas Kanādas galvaspilsētas Otavas ielas.

Policijas operācija sniegotajā Otavas centrā turpinājās divas dienas, līdz parlamenta apkaime tika pilnībā atbrīvota no demonstrantiem un kravas automašīnām.

Otavas policijas priekšnieka pienākumu izpildītājs Stīvs Bells preses konferencē sacīja, ka "daudzi no nelikumīgajiem protestētājiem ir prom".

Vienlaikus viņš atzina, ka "šī operācija vēl nav beigusies" un varasiestādēm ir "jāparūpējas, lai neviens neatgriežas atkal ieņemt mūsu ielas".

Policija atgādināja, ka Otavas centrs 200 hektāru platībā joprojām ir norobežota teritorija, kas pieejama tikai vietējiem iedzīvotājiem un tajā strādājošajiem.

Kopš policijas operācijas sākuma piektdien drošības zonā aizturēts 191 cilvēks un aizvilktas 79 automašīnas.

Atbildīgie darbinieki nojauca pēdējās teltis un citas protestētāju uzbūvētās konstrukcijas, tīrīja sniegu un sakopa teritoriju, lai uzņēmēji varētu atsākt darbu.

Apkaimes iedzīvotāji pauž atvieglojumu, ka atgriezīsies ierastās pilsētas skaņas bez nemitīgās automašīnu skaņas signāla taurēšanas.

Demonstrācijas Kanādā sākās janvāra beigās kā protesta akcija pret valdības lēmumu obligāto vakcināciju attiecināt uz kravas automašīnu vadītājiem, kas veic pārrobežu pārvadājumus, bet strauji pārauga plašākā kustībā pret Covid-19 ierobežojumiem un premjerministra Džastina Trudo valdību. Protestu kustības apogejā tika bloķēti arī robežšķērsošanas punkti uz Kanādas un ASV robežas.

Par nepietiekamu apņēmību kritizētais Trudo pagājušajā nedēļā iedarbināja Likumu par Ārkārtējām situācijām, kas piešķir valdībai plašas pilnvaras nopietnas krīzes novēršanai. Tā ir tikai otrā reize, kad šis likums iedarbināts miera laikā.

Uz parlamenta ēkas apkārtni, kur atradās vairāki simti protesta akcijā iesaistīto kravas automašīnu, tika nosūtīti lieli policijas spēki.

Arī pēc tam, kad, samazinoties saslimstības līmenim, Kanādā tika mīkstināti saistībā ar Covid-19 noteiktie ierobežojumi, protestētāji turpināja pieprasīt pilnīgu ierobežojumu atcelšanu.

Lai gan sākotnēji "Brīvības kolonnas" protestiem bija atbalsts sabiedrībā, jaunākās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka Kanādas iedzīvotāji ir uzgriezuši muguru kravas automašīnu vadītāju sāktajai kustībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits