Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega
Ja dīzeļauto slāpekļa oksīdu izmešu daudzums būtu tāds pats kā benzīnauto, no 5000 pāragras nāves gadījumu teju 4000 varētu arī nebūt, norāda autori

Pētījums: Dīzeļauto radītā piesārņojuma dēļ Eiropā ik gadu pāragri mirst 5000 cilvēku

Dīzeļgeitas automašīnu kaitīgie izmeši ik gadu Eiropā varētu būt vainojami 5000 cilvēku nāvē, kas zaudējuši dzīvību gaisa piesārņojuma dēļ, teikts pirmdien žurnālā Environmental Research Letters publicētajā pētījumā.

Maijā pētījumā žurnālā Nature tika konstatēts, ka dīzeļauto pārmērīgie izmeši 2015.gadā visā pasaulē saistāmi ar 38 000 pāragras nāves gadījumu.

Jaunākajā pētījumā uzmanība pievērta situācijai Eiropā.

Eiropā ik gadu 10 000 nāves gadījumu saistāmi ar vieglo dīzeļauto mazo daļiņu piesārņojumu, pētījumā norāda Norvēģijas, Austrijas, Zviedrijas un Nīderlandes zinātnieki.

Puses šo gadījumu varēja nebūt, ja dīzeļauto slāpekļa oksīdu izmešu daudzums automašīnām, braucot pa ceļu, būtu bijis tāds pats, kāds tas bijis laboratoriju pārbaudēs.

Uzņēmums Volkswagen atzinis, ka tas automašīnās uzstādījis nelegālu programmatūru, kas izmešu daudzumu samazinājis tikai uz pārbaužu laiku.

Ja dīzeļauto slāpekļa oksīdu izmešu daudzums būtu tāds pats kā benzīnauto, no 5000 pāragras nāves gadījumu teju 4000 varētu arī nebūt, norāda autori.

Volkswagen 2015.gada septembrī izraisīja globālu skandālu, kad uzņēmums atzina, ka pasaulē līdz pat 11 miljoniem automašīnu aprīkoti ar konkrēta tipa dīzeļdzinējiem, kam uzstādīta kaitīgo izmešu falsificēšanas programmatūra.

Top komentāri

petneice
p
Latvija no bada un slimibam, sliktiem dzives apstakliem katru gadu priekslaicigi mirs vairak ka 10 000 iedzivotaju un nekas, latviajs prezi, valdibas, ministri, deputati, ieredni par to neiespringst....kaut kadi 5000 pa visu ES tas ir sikums.
Neesmu robots
N
Izskataas ka ir saakusies kaarteejaa agresiiva agjitaacija sabiedriibas domas veidoshanai. Bet kautko tik debiilu sen neesmu lasiijis, taadu fufeli veel vareetu vatei galvaa stumt nevis normaaliem domaajoshiem cilveekiem. Raksts balstaas tikai uz vienu faktu, ka dzineeja izmeshi ir kaitiigi veseliibai, bet paareejais viss ir fufels absoluuts. Tieshaam gribeetu zinaat kaadi ir pieraadiijumi. Naavee var vainot tikai tad ja cilveeks ir nosmacis auto atgaazu duumos, bet viss paareejais ir no pirksta izziista propoganda. Sho rakstu vajadzeetu raadiit kaa negatiivu piemeeru tam, ko sauc liberaalaa prese. Te jau iet trakaak kaa krievijaa.. Nozheelojami.
Nolādētie
N
elektromobiļu lobisti veikuši kārtējo "neatkarīgo pētījumu"?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits