Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Peru palikusi bez prezidenta

Peru palikusi bez prezidenta, Kongresam nespējot vienoties par pēcteci pagaidu prezidentam Manuelam Merino, kurš svētdien pēc vairākas dienas ilgiem protestiem atkāpās no amata.

Merino par atkāpšanos paziņoja svētdien pēc Kongresa ultimāta aiziet no amata vai arī viņam tiks izteikta neuzticība saistībā ar policijas vēršanos pret protestētājiem, kas prasīja divu cilvēki dzīvības.

"Es vēlos informēt visu valsti, ka es atkāpjos," uzrunā televīzijā pavēstīja 59 gadus vecais Merino, izraisot svinības galvaspilsētā Limā, kur notikuši protesti pret viņa priekšgājēja Martina Viskarras impīčmentu.

Merino amatā stājās tikai otrdien - dienu pēc Viskarras atcelšanas no amata, kurš apsūdzēts korupcijā. Viņš amatā stājās kā Kongresa spīkers, jo viceprezidenta amats ir brīvs.

Svētdienas vakarā Kongresa krīzes sanāksmē likumdevēji nespēja vienoties par jaunu prezidentu.

Protesti Limā un citās Peru pilsētās notiek kopš pagājušās pirmdienas, kad Kongress impīčmenta prāvā nolēma atcelt no amata Viskarru.

Viskarra ir noliedzis šīs apsūdzības un pārmetis opozīcijai, ka tā mēģina destabilizēt valsti.

Sestdien Limā un citās Peru pilsētās protestēja desmitiem tūkstošiem cilvēku.

Demonstrācijas lielā mērā noritēja mierīgi. Taču Limā vakarpusē izcēlās protestētāju un policijas sadursmes. Grupa protestētāju apmētāja policistus ar akmeņiem un petardēm, uz ko likumsargi atbildēja ar asaru gāzi.

Raidorganizācija BBC ziņoja, ka sadursmēs gājuši bojā divi jauni vīrieši.

57 gadus vecais Viskarra, kurš ir pie varas kopš 2018.gada, bet nav nevienas politiskās partijas biedrs, guva tautas atbalstu ar cīņu pret korupciju, bet nonāca konfliktā ar saviem pretiniekiem Kongresā.

Viskarra septembrī jau izturēja vienu impīčmenta balsojumu Kongresā, kas tika rīkots saistībā ar nopludinātiem audioierakstiem, kuros dzirdami viņa norādījumi palīgiem slēpt detaļas par to, kā viņa birojs nolīdzis populāru dziedātāju par apmaksātu kultūras padomnieku.

Sešas no deviņām Kongresā pārstāvētajām partijām septembrī pauda atbalstu impīčmentam, bet toreiz nespēja savākt pietiekami daudz balsu prezidenta atcelšanai no amata.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits