Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pēc puča mēģinājuma ECT saņēmusi tūkstošiem prasību pret Turciju

Kopš neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma Turcijā pērnā gada jūlijā Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) iesniegti tūkstošiem prasību pret Ankaru, ceturtdien paziņojusi tiesa.

2016.gadā prasību skaits pieaudzis par 276%, atklāja tiesa.

Pēc neveiksmīgā puča ECT pret Turciju tika iesniegtas 5363 prasības.

Divos gadījumos ECT jau pieņēmusi spriedumu, liekot prasības iesniedzējiem vispirms vērsties visās Turcijas tiesu instancēs, tostarp Turcijas Konstitucionālajā tiesā.

ECT pagājušā gada novembrī noraidīja prasību, ko bija iesniegusi tiesnese saistībā ar viņas aizturēšanu. ECT lēma, ka viņai vispirms jāvēršas Turcijas tiesās.

ECT lēmumā bija teikts, ka prasības iesniedzējas bailes par Konstitucionālās tiesas tiesnešu objektivitāti neatbrīvo viņu no pienākuma iesniegt prasību šajā tiesā.

ECT tiesnesis Isils Karakass sacīja, ka iesniegto prasību skaits draud ar pārslodzi, ja Turcijas Konstitucionālā tiesa neuzņemsies lietu izskatīšanu saskaņā ar esošajām cilvēktiesību normām.

Karakass pauda cerību, ka Turcijas Konstitucionālā tiesa būs objektīva un neatkarīga spriedumu pieņemšanā, bet piebilda, ka tuvāko mēnešu laikā jāpieņem lēmums.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka gadījumā, ja Turcijas Konstitucionālā tiesa nerīkosies, ECT darīs savu darbu, pat ja tas nozīmēs milzīgu slodzi.

Pagājušā gada 15. un 16.jūlijā Turcijā notika militārā apvērsuma mēģinājums, kas gan cieta neveiksmi. Kaut arī puča gaitā dumpinieki Ankarā, Stambulā un citās pilsētās sagrāba vairākus stratēģiski svarīgus objektus, varu valstī izdevās noturēt līdzšinējam prezidentam Redžepam Tajipam Erdoganam un valdībai.

Apvērsuma organizēšanā Turcijas varasiestādes apsūdz ASV dzīvojošo garīdznieku Fetullu Gilenu, kurš savu saistību ar puču kategoriski noliedz.

Pēdējā pusgada laikā Turcijā aizturēti 43 000 cilvēku, ko varasiestādes saista ar Gilenu.

Varasiestādes arī aizturējušas 12 000 kurdu grupējuma Kurdistānas Strādnieku partija (PKK) atbalstītājus un 95 000 cilvēku atlaisti vai uz laika atcelti no saviem amatiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits