Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Pāvests atklāj Žēlsirdības jubilejas gadu

Pāvests Francisks otrdien Vatikānā, veicot 500 gadus senu rituālu un atverot Svētā Pētera bazilikas svētās durvis, atklāja Žēlsirdības jubilejas gadu - 11 mēnešus ilgas svinības, kas ticīgajiem dos iespēju saņemt vispārēju grēku piedošanu.

Kopā ar augstākajiem kardināliem policijas stingri uzraudzītajā Svētā Pētera laukumā pāvests vadīja dievkalpojumu. Uz to bija ieradies salīdzinoši neliels interesentu skaits - 50 000 cilvēku. Diena Romā bija lietaina, turklāt stingro drošības pasākumu dēļ veidojās rindas.

Dievkalpojuma noslēgumā Francisks atklāja Jubilejas gadu, atverot Pētera bazilikas svētās durvis - no piecām durvīm pirmās no labās puses -, šādi simboliski svētceļniekiem piedāvājot ceļu uz pestīšanu.

"Vai šīs ir Tā Kunga durvis?" tuvojoties bronzas vārtiem, vaicāja pasaules 1,2 miljardu katoļu līderis. "Atver man taisnības vārtus."

Sprediķī pāvests cildināja Jubileju, kas ir pazīstama arī kā svētais gads, kā "žēlastības dāvanu".

"Ienākšana pa šīm durvīm nozīmē no jauna atklāt Tēva bezgalīgo žēlsirdību, kurš laipni uzņem ikvienu un iet, lai satiktu personīgi katru no jums."

Ir aplami domāt par Dievu kā grēka soģi, nevis piedevēju, viņš sacīja.

"Mums jānostāda žēlsirdības pirms soda," sacīja Francisks. "Grēka vēsturi var saprast vienīgi Dieva mīlestības un piedošanas gaismā. Ja vienīgi grēkam būtu nozīme, mēs būtu visizmisušākie radījumi."

Pāvests emeritus Benedikts XVI arī piedalījās ceremonijā. Tieši pirms durvju atvēršanas viņš sveica Francisku un bija nākamais, kurš aiz Franciska iegāja bazilikā.

Ceremonijas gaitā Francisks un kardināli lūdzās pie altāra, kur ir apglabāti apustuļa Pētera pīšļi. Ceremonija tika pārraidīta visā pasaulē. Tās filmēšanā piedalījās arī pazīstamais vācu kinorežisors Vims Venders.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits