Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pasaule nevienojas par narkopolitikas izmaiņām

Uz nevienprātības nots noslēdzās šonedēļ Ņujorkā notikusī ANO Ģenerālās asamblejas īpašā sanāksme par narkotikām - pirmā gandrīz 20 gadu laikā. Pasaules valstis ir sašķeltas nostājā par to, kādai turpmāk vajadzētu būt narkotiku kontroles politikai, piektdien vēsta laikraksts Diena. Vairākums valstu atbalsta gandrīz pilnīgu narkotisko vielu aizliegumu un stingrus sodus par to izplatīšanu un lietošanu.

Savukārt mazākumā esošās valstis norāda, ka globālais karš pret narkotikām ir izgāzies, tāpēc iesaka legalizēt daļu no apreibinošajām vielām un dekriminalizēt narkotiku lietošanu.Sanāksme, kas notika no otrdienas līdz ceturtdienai, tika sarīkota pēc triju Latīņamerikas valstu - Meksikas, Kolumbijas un Gvatemalas - iniciatīvas. Tās gadiem ar drastiskām metodēm ir cīnījušās pret narkokarteļiem, šajā karā dzīvību zaudējuši desmitiem tūkstošu cilvēku. Tomēr narkotiku bizness turpina plaukt un zelt, lielā mērā pateicoties amatpersonu korupcijai, ko veicina naudīgie karteļi.Meksikas, Gvatemalas un Kolumbijas līderi sanāksmē iestājās par "humānāku" pieeju narkotiku problēmas risināšanai, līdzšinējo globālo stratēģiju cīņā pret narkotikām nodēvējot par izgāšanos. Pēdējā ANO sanāksmē par narkotikām 1998. gadā valstu līderi vienojās, ka līdz 2008. gadam ir jācenšas īstenot mērķi "no narkotikām brīva pasaule". Tas nozīmēja pilnīgu narkotiku izskaušanu un bargus sodus arī to lietotājiem."Viena no būtiskām izmaiņām, kas nepieciešama pašreizējai narkotiku kontroles politikai, ir fokusa maiņa no cīņas pret narkotiku izplatīšanu uz apreibinošo vielu pieprasījuma samazināšanu," sanāksmē sacīja Gvatemalas prezidents Džimijs Moraless-Kabrera. Savukārt viņa Meksikas kolēģis Enrike Penja Njeto brīdināja, ka skarbi sodi narkodīleriem un narkotiku lietotājiem "rada marginalizācijas un noziedzības burvju loku".Ne visas pasaules valstis atbalsta liberālāku narkotiku kontroles politiku. Piemēram, Krievija un Ķīna iestājas par brutālāku cīņu pret narkotikām. Savukārt Irāna, Saūda Arābija, Indonēzija un Singapūra nevēlas atcelt nāvessodu par narkotiku lietošanu. "Mēs vēlamies no narkotikām brīvu sabiedrību, nevis pret narkotikām tolerantu sabiedrību," pirms samita paziņoja Singapūras Iekšlietu ministrija.Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 22.aprīļa, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits