Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 6. jūlijs
Anrijs, Arkādijs

papildināta - Protesti Irānā nerimst, ziņo par bojāgājušiem

Sestdien Teherānā turpinājušies protesti, kas aizsākās pēc Irānas prezidenta vēlēšanām, kurās par uzvarētāju pasludināts līdzšinējas valsts prezidents Mahmuds Ahmadinedžads, vēsta ārvalstu plašsaziņas līdzekļi, kuru iespējas atspoguļot notikumus Irānā gan tikušas ierobežotas. Plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem nākas balstīties uz aculiecinieku stāstīto, kā arī informāciju, kas parādās sociālajos tīklos.

Atsaucoties uz avotiem Teherānas slimnīcā, CNN interneta vietne ziņo par 19 apstiprinātiem nāves gadījumiem. Neapstiprināti ziņojumi liecina par 150 bojāgājušajiem kopš protestu sākuma pirms aptuveni nedēļas.

Irānas valsts televīzija svētdien paziņojusi, ka sadursmēs starp policiju un "teroristu grupām" Teherānā bojā gājuši desmit cilvēki, bet vēl desmit tikuši ievainoti, ziņo Reuters. Cits ziņojums liecina par 13 bojāgājušiem. Tāpat tiek vēstīts, ka "nemiera cēlāji" aizdedzinājuši divas degvielas uzpildes stacijas. Irānas televīzija arī vēstījusi, ka "daži" cilvēki gājuši bojā Teherānas mošejā, kas aizdedzināta protestu laikā sestdien, taču vēlāk šīs ziņas atsauktas. Nelaimes gadījumā tika vainoti protestētāji.

ASV prezidents Baraks Obama sestdien aicināja Irānas valdību "apturēt vardarbīgo un netaisnīgo rīcību pret pašas cilvēkiem", ziņo Reuters. "Irānas valdībai ir jāsaprot, ka pasaule skatās. Mēs sērojam par katru nevainīgu pazaudētu dzīvību," paziņojumā norādījis B.Obama. Viņš arī paudis viedokli, ka jārespektē tiesības pulcēties un brīvi izteikties, un ASV nostājas to pusē, kas tās īsteno.

Savukārt opozīcijas līderis, M.Ahmadinedžada konkurents Mirs Huseins Musavi, paudis gatavību kļūt par mocekli, liecina viņu pārstāvju teiktais.

Irānas amatpersonas paziņojušas, ka tās izvērtē sūdzības par apstrīdētajām 12.jūnija prezidenta vēlēšanām. Savukārt Irānas ārlietu ministrs asi kritizējis Lielbritāniju un citas Rietumvalstis par to paziņojumiem saistībā ar vēlēšanām.

Kā ziņo Reuters, sestdien ielās izgāja aptuveni 2000-3000 protestētāju, kas ir daudz mazāk nekā iepriekšējās demonstrācijās. Tomēr policija izmantojusi asaru gāzi, kā arī stekus un ūdeni, lai viņus izgaiņātu.

(papildināta 3.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits