Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 6. jūlijs
Anrijs, Arkādijs

Opozīcija Irānā rīkos miermīlīgas demonstrācijas, lai panāktu jaunas vēlēšanas

Irānas varas iestādes ar katru dienu vairāk ierobežo ārvalstu mediju darbību, vainojot tos spriedzes uzkurināšanā valstī. Irānas augstākajai vadībai nepieņemams esot jau vairākas dienas ilgo opozīcijas protestu un to apspiešanas atspoguļojums pasaules lielākajos medijos. CNN tāpēc prognozē, ka turpmāk īpaši svarīga loma Irānas notikumu atspoguļojumā būs internetam un dažādām sociālās saziņas vietnēm.

Spītējot varas spiedienam, Irānas opozīcija nolēmusi turpināt miermīlīgas demonstrācijas un pieprasīt anulēt pagājušajā nedēļā notikušās prezidenta vēlēšanas, kurās uzvaru guva līdzšinējais valsts vadītājs Mahmūds Ahmadinedžāds. Reformatori uzskata, ka viņa uzvara nav bijusi godīga.

Draudi informācijai

Ārvalstu žurnālistiem kopš otrdienas aizliegts atstāt birojus un brīvi pārvietoties pa Irānas galvaspilsētu Teherānu. Jaunie ierobežojumi padara gandrīz neiespējamu neatkarīgas informācijas iegūšanu. Valsts kontrolētie mediji neatklāj visus notikumus. Tā, piemēram, nevienā Irānas televīzijā vai laikrakstā neparādījās attēli ar asiņainajiem notikumiem pirmdien, kad opozīcijas demonstrācijas laikā tika nogalināti septiņi cilvēki.

Tāpēc nozīmīgs ir internets un tādas populārās virtuālās saziņas vietnes kā Facebook un Twitter, kurās notikumu aculiecinieki ievieto jaunāko informāciju, fotoattēlus un video. Daudzi attēli internetā ievietoti anonīmi, jo to autori baidās no varas iestāžu bardzības, vēsta AP.

Revolucionārā gvarde — ietekmīgi bruņotie spēki — trešdien paziņojusi, ka vērsīsies pret "perversām ziņu vietnēm, kas veicina sabiedrības nemieru un grautiņus ielās". Paziņojumā teikts, ka disidentu mājaslapas aizstāv ASV un Lielbritānijas intereses.

Protesti turpināsies

Prezidenta vēlēšanās zaudējušais reformists Mirs Huseins Musavi aicinājis savus atbalstītājus turpināt protestus. "Mēs vēlamies piedalīties miermīlīgās demonstrācijās, lai iebilstu pret neveselīgajām pazīmēm vēlēšanās un panāktu mērķi — anulēt rezultātus," paziņoja M.H.Musavi. Viņš aicināja sarīkot jaunu balsošanu, "kurā neatkārtotos iepriekšējo vēlēšanu apkaunojošā krāpniecība".

Starptautiskās organizācijas ziņo par jauniem arestiem Irānā. ASV organizācija Starptautiskā kampaņa par cilvēktiesībām apgalvo, ka trešdien apcietināti vairāki pazīstami reformistu atbalstītāji. Reportieri bez robežām informē, ka kopš vēlēšanām arestēti vismaz desmit irāņu žurnālistu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits