Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Okupē Volstrītu demonstranti iesaistījušies sadursmēs ar Ņujorkas policiju

Ceturtdien, svinot antikapitālistu kustības Okupē Volstrītu divu mēnešu jubileju, demonstranti pie Ņujorkas fondu biržas iesaistījušies sadursmēs ar policiju un biržas darbiniekiem. Aptuveni 25 cilvēki tika arestēti, no notikuma vietas ziņo aģentūras AFP žurnālists.

Skandējot saukļus - "Volstrīta slēgta!", "Mēs esam 99%" un "Kura iela? Mūsu iela" -, aptuveni 1000 demonstrantu iesaistījās sadursmēs ar simtiem policistu, no kuriem daudzi bija zirgos.

Protesti pie biržas ēkas ir daļa no akcijas Global Day of Action, kura tika izsludināta tīmekļa vietnē occupywallst.org un guva atbalsi arī Beļģijā, Vācijā, Itālijā, Nigērijā, Polijā un Spānijā.

Protesti pret "korporatīvo alkatību" jeb tā dēvētā kustība Okupē Volstrītu aizsākās Ņujorkā 17.septembrī, un kopš tā laika ir pārņēmusi arī citas Savienoto Valstu pilsētas un izplatījusies tālāk pasaulē.

Tomēr palēnām protestētāju aktivitātes tiek ierobežotas un kustības nākotne, šķiet, apdraudēta.

Jau ziņots, ka šonedēļ Ņujorkas policija likvidēja protestētāju nometni Manhetenas Cukoti parkā un demonstrantu nometnes likvidētas arī citās ASV pilsētās, tostarp Oklendā, Portlendā un Dallasā.

Tomēr Ņujorkas protestētāji solīja atmaksāt par padzīšanu, dodoties gājienā uz fondu biržu, pilsētas metro un lielākajiem tiltiem.

Ap Ņujorkas fondu biržas atvēršanas laiku demonstrantiem patiesi izdevās uz 45 minūtēm nobloķēt biržas ēku. Tomēr policijai izdevās izlauzties cauri, izveidojot koridoru darbinieku iekļūšanai ēkā.

Tālākie notikumi norisinājās visai haotiski, sākās sadursmes policistu un demonstrantu starpā, un vairāki protestētāji tika saslēgti roku dzelžos un ievietoti policijas automašīnās.

"Mums jāparāda, ka esam lielāki par Cukoti parku, ka esam elastīgi, ka atsakāmies pakļauties brutālām policijas taktikām," ir pārliecināta viena no demonstrantēm.

Dienas gaitā demonstrantiem ieplānoti protesti arī pie vairākiem tiesas namiem un policijas iecirkņiem.

"Viņi ir nobloķējuši visu. Tā, lūk, notiek, kad izmet viņus no parka," atzīmēja kāds manāmi saniknots policists, kurš notiekošo salīdzināja ar iztrūcinātu lapseņu pūzni.

Ņujorkas mēra vietnieks ceturtdien intervijā telekanālam CNN paziņoja, ka demonstrantiem ir visas tiesības mierīgi protestēt, bet uzsvēra, ka pilsēta nepieļaus satiksmes bloķēšanu uz Bruklinas tilta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits