Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Nobela Miera prēmija piešķirta žurnālistiem Marijai Resai un Dmitrijam Muratovam

Šī gada Nobela Miera prēmija piešķirta Filipīnu žurnālistei Marijai Resai un Krievijas žurnālistam, laikraksta Novaja gazeta galvenajam redaktoram Dmitrijam Muratovam par viņu centieniem nosargāt vārda brīvību, piektdien pavēstīja Nobela komiteja.

Resa un Muratovs prēmiju saņems "par saviem centieniem nosargāt vārda brīvību, kas ir priekšnoteikums demokrātijai un ilgstošam mieram," teikts komitejas paziņojumā.

"Brīva, neatkarīga un faktos balstīta žurnālistika kalpo, lai sargātu no varas ļaunprātīgas izmantošanas, meliem un kara propagandas," izziņojot laureātu vārdus, piektdien sacīja Norvēģijas Nobela komitejas priekšsēdētāja Bērita Reisa-Andersena.

"Bez vārda brīvības un preses brīvības būs sarežģīti veiksmīgi sekmēt starpvalstu brālību, atbruņošanos un labākas pasaules veidošanos mūsu laikā," viņa uzsvēra.

Resa ir līdzdibinātāja 2012.gadā tapušajam tīmekļa medijam Rappler, kas vērš "kritisku uzmanību uz [Filipīnu prezidenta Rodrigo] Dutertes narkotiku apkarošanas pretrunīgi vērtēto un asinskāro kampaņu", norādīja Nobela komiteja.

Viņa un Rappler arī "dokumentējuši, kā sociālie mediji tiek izmantoti, lai izplatītu viltus ziņas, terorizētu oponentus un manipulētu ar sabiedrisko diskursu".

Muratovs ir viens no 1993.gadā izveidotā Krievijas neatkarīgā laikraksta Novaja gazeta dibinātājiem.

"Novaja gazeta šodien Krievijā ir visneatkarīgākais laikraksts ar fundamentāli kritisku nostāju pret varu," norādīja Nobela komiteja.

"Laikraksta faktos balstītā žurnālistika un profesionālais godīgums to padarījusi par svarīgu informācijas avotu par Krievijas sabiedrības nosodāmajiem aspektiem, ko citi mediji piemin reti," piebilda komiteja.

Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs apsveica Muratorvu ar prestižās godalgas piešķiršanu, cildinot viņu kā "talantīgu un drosmīgu" cilvēku.

"Mēs varam apsveikt Dmitriju Muratovu. Viņš konsekventi strādājis atbilstoši saviem ideāliem, turējies pie šiem ideāliem, viņš ir talantīgs un drosmīgs. Tas ir liels pagodinājums, un mēs viņu apsveicam," konferences zvanā žurnālistiem sacīja Peskovs.

Dienu iepriekš apritēja 15 gadi kopš pazīstamākās Novaja gazeta žurnālistes, Kremļa kritiķes Annas Poļitkovskas slepkavības.

Slepkavības pasūtītājs joprojām nav atrasts.

Pagājušajā gadā Nobela Miera prēmija tika piešķirta ANO Pasaules pārtikas programmai (WFP) par tās centieniem cīnīties pret badu un uzlabot apstākļus mieram konfliktu zonās.

Šī gada Nobela balvu sezona noslēgsies pirmdien, kad kļūs zināms prēmijas ieguvējs ekonomikā.

papildināta visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits