Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lietus mežus apdraud alkatība un vienaldzība

Neskatoties uz zinātnieku un mediķu brīdinājumiem, ka lietus mežu izciršana var ne tikai novest pie katastrofālām sekām planētai, bet arī netieši izraisīt jaunas, vēl bīstamākas pandēmijas, pērn Amazones mežu teritorija turpināja sarukt rekordstraujā tempā – izcirsti 60 miljoni hektāru.

Nule publicēts BBC pētījums atklājis, ka vietējie uzņēmēji nelegāli izzāģētus un izdedzinātus mežu apgabalus pārdod sociālā medija vietnē Facebook. 


Cer uz valdību

Amazones lietus meži Brazīlijā ir īpaši svarīga teritorija visas planētas kopējai ekosistēmai. Tāpat šajos mežos mitinās virkne kontinenta pirmiedzīvotāju cilšu, kuras dažos gadījumos neuztur kontaktus ar moderno pasauli. Tomēr aizvadītajos gados vides aizstāvjus bažīgus ir darījusi populistiskā prezidenta Žaira Bolsonaru nevērība pret lietus mežu aizsardzību, dodot priekšroku īstermiņa ekonomiskajiem ieguvumiem. Nu BBC publicējis pētījumu, kurā secināts, ka uzņēmēji Brazīlijā, neslēpjot savu vārdu, sociālajā tīklā Facebook pārdod lietus mežu apgabalus. Virknē gadījumu konstatēts, ka minētās teritorijas atrodas dabas liegumā vai arī ir daļa no aizsargājamām pirmiedzīvotāju teritorijām. "Šeit nav neviena indiāņa. Viņi ir apmēram 50 kilometru attālumā no manas teritorijas," sacījis viens no mežu pārdevējiem, tiekoties ar BBC žurnālistiem, kuri uzdevās par turīgu pircēju interešu pārstāvjiem.

Dažos gadījumos tirgotāji pat atzīst, ka viņiem nav dokumentu, kas apliecinātu īpašuma tiesības, bet viņi lobē politiķus, lai "sakārtotu šo jautājumu". Uzņēmēji izmanto jau agrāk redzētu shēmu: mežs tiek izdedzināts, un tad, pamatojoties ar faktu, ka tā vairs nav aizsargājama meža teritorija, tai tiek mainīts statuss, un to var pārdot. Tirgotāju grupa arī esot lepojusies ar kontaktiem parlamentā.

"Prezidenta Žaira Bolsonaru valdība vienmēr ir skaidri norādījusi, ka tai nav tolerances pret jebkādiem noziegumiem, tajā skaitā pret vidi," BBC sacījis par nozari atbildīgais ministrs Rikardo Saliss. Vienlaikus valdība ir par 40% samazinājusi budžetu aģentūrai, kas uzmana nelegālo izciršanu, un, kā ziņo Bloomberg, mežu izciršana, ko izraisa zemkopība, lopkopība un citas aktivitātes, pēdējo divu gadu laikā pieaugusi par 47%. 


Milzu teritorijas

Vides aizstāvji norāda, ka aizvadītajos gados situācija valstī saistībā ar lietus mežu aizsardzību ir pasliktinājusies. The Guardian, atsaucoties un starptautisko aģentūru datiem, ziņo, ka mežu izciršana Brazīlijā sasniegusi augstāko punktu pēdējos divpadsmit gados. Izmantojot satelītattēlu datus, izmērīts, ka pērn lietus meži zaudējuši teritoriju, kas pielīdzināma Izraēlas valsts apmēriem. ABC vēsta, ka bažas radījusi arī ļaunprātīgā mežu izdedzināšana Bolīvijā un Peru. Zinātnieki brīdinājuši, ka tas var novest pie tā, ka mežs, ko raksturo kā "planētas plaušas", varētu pārvērsties par sausu savannu. "Īsā atbilde ir, ka šis robežpunkts jau ir sasniegts. Ne visā lietus mežā, bet dažviet," sacījis vides pētnieks Enrike Ortiss. 

Tāpat jau pērn epidemiologi brīdinājuši, ka cilvēku ielaušanās šajās teritorijās un nonākšana ciešākā saskarē ar virkni līdz šim relatīvā izolācijā mītošu dzīvnieku, var novest pie nākamajām globālajām pandēmijām. 
Starptautiskās vides organizācijas ir paudušas cerību, ka ASV prezidents Džo Baidens, kurš klimata pārmaiņu ierobežošanai un atjaunīgajiem resursiem ir veltījis lielu uzmanību priekšvēlēšanu kampaņas laikā, varētu palielināt spiedienu pret Brazīliju. Viņš pats arī ir norādījis, ka valstis, kas nevēlēsies iesaistīties mežu izciršanas apturēšanā, "cietīs būtiskas ekonomiskās sekas".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits