Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 31. augusts
Aigars, Vilma

Kristiešu garīdznieki mudina atzīt Palestīnas valsti

Trīs vadošie Svētās Zemes kristiešu garīdznieki piektdien mudināja Eiropas valdības atzīt Palestīnas valsti ar Austrumjeruzalemi kā galvaspilsētu.

Katoļu, pareizticīgo un luterāņu prelāti, kas visi ir palestīnieši, ar aicinājumu nākuši klajā neilgi pēc Zviedrijas pagājušās nedēļas paziņojuma, ka tā grasās atzīt Palestīnas valsti, ar to pamatīgi sadusmojot Izraēlu.

"No Jeruzalemes, mūsu okupētās galvaspilsētas, mēs pasaulei, konkrēti Eiropai, sūtām šo steidzamo vēstījumu - mēs tiecamies pēc taisnības un miera," teikts trīs garīdznieku atklātajā vēstulē. "Palestīnas atzīšana un robežu noteikšana Izraēlai ir pirmais solis ceļā uz šo mērķi."

Vēstuli parakstījis bijušais Jeruzalemes latīņu patriarhs Mihels Saba, Sebastijas grieķu pareizticīgo arhibīskaps Teodosijs un Pasaules Luterāņu federācijas prezidents, bīskaps Munibs Junans.

"Mēs esam noguruši no aicinājumiem atsākt sarunas, tajā pašā laikā mēs nevaram sasniegt mūsu baznīcas svešas varas dēļ, un mūsu tauta turpina ciest nevēlamas okupācijas dēļ," teiks vēstulē. "Eiropai ir morāls, tiesisks un politisks pienākums saukt Izraēlu pie atbildības un atbalstīt palestīniešu nevardarbīgās iniciatīvas, lai izbeigtu izraēliešu okupāciju, arī atzīstot Palestīnas valsti 1967.gada robežās ar Austrumjeruzalemi kā galvaspilsētu."

Palestīnas valsti jau ir atzinušas vairākas Eiropas Savienības valstis - Bulgārija, Čehija, Kipra, Malta, Polija, Rumānija un Ungārija.

Izraēla ar tās sabiedrotā ASV atbalstu turpina uzstāt, ka Palestīnas valsts var tikt izveidota vienīgi sarunu ceļā starp izraēliešiem un palestīniešiem.

Deviņus mēnešus ilgušās miera sarunas, kurās kā vidutājs darbojās ASV, izjuka aprīlī. Izredzes, ka tās varētu tikt atsāktas, ir visai neskaidras.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits