Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ķīnas hakeri uzlauzuši tūkstošiem Taivānas valdības e-pastu

Ķīnas hakeri iefiltrējušies vismaz desmit Taivānas valdības aģentūrās un piekļuvuši aptuveni 6000 e-pasta kontu, trešdien pavēstīja amatpersonas. Kaitējuma apjoms "nav mazs", atzina Taivānas kiberjomas amatpersona, norādot, ka uzbrukuma mērogs vēl tiek izvērtēts.

Pekina aktivizējusi kiberuzbrukumus kopš 2016.gada, kad Taivānas prezidenta amatā tika ievēlēta Cai Inveņa, kas atsakās atzīt Pekinas pretenzijas, ka Taivāna ir daļa no "vienotas Ķīnas".

Cai uzskata Taivānu par de facto neatkarīgu valsti un janvārī ar pārliecinošu rezultātu tika pārvēlēta amatā, kas bija kārtējais zaudējums Pekinas centieniem nostiprināt ietekmi salā.

Kā skaidro Taivānas Kiberdrošības izmeklēšanas birojs, pret Taivānas valdības struktūrām un informācijas dienestiem kopš 2018.gada kiberuzbrukumus izvērš divi pazīstami Ķīnas hakeru grupējumi Blacktech un Taidoor.

"Mēs skaidri zinām, ka šie 6000 e-pastu tika uzlauzti. Mēs joprojām izvērtējam kaitējuma apmērus," sacīja biroja direktora vietnieks Liu Čiazuns.

"Cik mums tas ir zināms, iefiltrēšanās rezultātā nodarītais kaitējums nav mazs," viņš piebilda. "Mēs šo informāciju publiskojam, jo gribam visus brīdināt par draudiem un apturēt tālāku kaitējumu."

Pirms nedēļās ASV veselības ministrs Alekss Azars noslēdza vēsturisko vizīti Taivānā, vienlaikus Pekina brīdināja Vašingtonu, lai tā "nespēlējas ar uguni".

Pekina pastiprinājusi diplomātisko un ekonomisko spiedienu pret Taivānu, kā arī arvien biežāk rīko manevrus netālu no salas, bet tās reaktīvie iznīcinātāji ar līdz šim nepieredzētu biežumu pēdējās nedēļās pārkāpj Taivānas gaisa aizsardzības zonu.

1949.gadā, kad Ķīnas Republikas valdība zaudēja komunistiem pilsoņkarā un aizbēga uz Taivānas salu, de facto radās divas ķīniešu valstis.

Komunistiskā Ķīna nosauca sevi par Ķīnas Tautas Republiku, bet ķīniešu nacionālistu valdība Taivānā turpināja dēvēt sevi par Ķīnas Republiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits